Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Mit jelent az, hogy Aegis?...

Mit jelent az, hogy Aegis? (égisz magyarul)

Figyelt kérdés
2010. máj. 24. 13:25
 1/9 A kérdező kommentje:
én csillag jelentésként ismerem. (mármint fénypont. ha mondjuk az est fénypontja az, hogy kimerül az elem, akkor az est égisze az elem volt) nem? xD
2010. máj. 24. 13:25
 2/9 anonim ***** válasza:
100%

Az Égisz (magyarosan leirva) valamiféle védelmet is jelent. Vagy valakinek a támogatását...

"Az USA égisze alatt, mindent megtehetnek"

2010. máj. 24. 14:12
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

Olyan értelemben szokták használni, hogy valaminek az "égisze alatt". Itt úgy kell érteni, hogy valaki(k) vagy valami(k) segítségével, hozzájárulásával, sőt néha kimondott kérésére tesz az ember valamit.

"XY hajózó a WZ vállalat égisze alatt szelte át a Csendes Óceánt, és rekordidővel elsőként futott be a kikötőbe."

2010. máj. 24. 14:14
 4/9 anonim válasza:
Védelem a jelentése, nem?
2010. máj. 24. 14:14
 5/9 anonim ***** válasza:

Jelzés, jelkép. Átvitt értelemben zászló, lobogó.

Latin kifejezés. Az eredeti jelentését nem tudom, de simán el tudom képzelni, hogy eredetileg csillagot jelent.

Az újabb időkben olyan értelemben használták, hogy valaminek az égisze alatt. Ez persze azt jelenti, hogy valaminek a "védelme" alatt, de ha csak ezt hallod, az könnyen félrevezethet.

Égisz alatt a védelmet nyújtó erő, egy ország, egy kereskedelmi társaság, vagy bármi egyéb jelképét értették. Általában hajósokra mondták, hogy ennek és ennek az égisze alatt hajóznak, mivel az égisz, a jelzés, a címer, a hajó legmagasabb árbócára tűzött zászlón, lobogón volt látható. Tehát fizikailag is alatta hajóztak.

Az ötödik lovas

2010. máj. 24. 14:27
 6/9 anonim ***** válasza:
47%

Legújabb korokban persze már nemigen tűznek ki zászlókat a hajókra, meg persze a hajózás sem olyan elterjedt.

Manapság kb. úgy lehetne "lefordítani", hogy valakinek vagy valaminek a nevében, megbízásából. Lényegében a védelme alatt is helyes, csak, mint mondtam, félrevezető lehet.

Az ötödik lovas

2010. máj. 24. 14:29
 7/9 A kérdező kommentje:
köcce srácok!!!4
2010. máj. 24. 14:34
 8/9 anonim ***** válasza:
100%

"persze már nemigen tűznek ki zászlókat a hajókra"

Dehogynem hiszen minden hajó zászló alatt hajózik az a felségjel.

2010. máj. 24. 15:05
 9/9 anonim válasza:
2011. jan. 13. 23:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!