Be tudsz engem folyásolni? Van értelme?
Figyelt kérdés
2010. máj. 19. 22:32
1/11 anonim válasza:
A kérdés helyesen: Tudsz engem befolyásolni?
Ha így teszed fel, akkor már tudtalak :-)
Miért kell téged befolyásolni?
2/11 A kérdező kommentje:
de az akkor meg mért jó, hogy pl.: Ki/fel tudsz engem hívni?
2010. máj. 19. 22:38
3/11 anonim válasza:
Az első vagyok...
Ezek már a magyar nyelv szépségei.
Pl. írok 4 szót neked:
garázs
parázs
varázs
darázs
Hogy van a többesszámuk?
garázsok (végülis miért ne, francia eredetű a szó)
parazsak (hm)
varázsok (hm)
darazsak (hm)
:-)
Most akkor mi van?
Szoktam mondani a barátaimnak, hogy ne akarják egy olyan nyelv minden szabályát megérteni, ahol a vízcsapból is víz folyik és a tűzcsapból is :-)
4/11 anonim válasza:
Egyébként még azon gondolkodom, hogy nem lehet, hogy a befolyás szónak nem a folyás a szótöve? Hanem abban a szóban a be- nem igekötő? Így már logikus lenne, hogy miért nem lehet.
5/11 anonim válasza:
hív=befolyásol, utóbbi összetett szó a hív meg nem, ennek magában is értelme van de a befolyásolnak úgy nincs hogy folyásol. szerintem ezért nincs értelme ha így kérdezed.
6/11 anonim válasza:
Olyan ige nincs, hogy folyásol. Csak egyben van értelme (és ilyen értelme)! A hív önállóan is megállja a helyét.
7/11 A kérdező kommentje:
ok köszi...
2010. máj. 20. 15:07
8/11 A kérdező kommentje:
a vízcsapból is víz folyik és a tűzcsapból is :-)
23:02
:DDD
2010. máj. 20. 15:08
9/11 anonim válasza:
németben is vanna elváló igék és nemelvállóak, magyarban is van, amit nem lehet szétszedni, másikat meg szét KELL
10/11 anonim válasza:
Egyszer egy német szövegben ezt olvastam:
"Ich kultierte die Lungen des Patienten aus."
Ez a "be tudja folyásolni"-nál (copyright: Besenyő család) is jobb :)))
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!