Tudol és akarol nekem válaszolni?
Vidéki tájszólás, semmi gond nincs vele, akkor fura, ha valaki odaköltözik.
Egyébként pedig ha nem így beszélsz ilyen helyen, akkor téged néznek ki.
Tudom, tudom a kapálózol a kakukkfióka:-)
Én dunántúli születésű vagyok, a Mátrában alkom 30 éve. Évekbe telt, míg megszoktam ezt a (palócos)tájszólást, habár főleg csak az idősebb korosztály beszéli még teljes mértékben, az 50 körüliek már nem .
Soha nem tűnt fel az a furcsa ragozás, ez az ol-ozás nekem, csak az utóbbi években. Egyre több ismerősömtől hallom, olyanoktól akik eddig nem is használták. Tehát úgy tűnik számomra, mintha ez valami új keletű dolog lenne, vagy ha nem, akkor nem értem, hogy miért nem tűnt fel eddig? Ami még fura, hogy tanárokat is hallok így beszélni. Nagyon sérti a fülemet, olyan, mintha egy rossz szokás kezdene elteredjni, divatba jönni. Ha hallottam is, soha nem gondoltam tájszólásnak, inkább valami modoros utánzásnak tűnt. Mintha aki használja azt hiszi, hogy ő most nagyon választékosan beszél, tehát, mintha a helyes sz végződést helytelennek tartaná. Nah, túl bonyolítom....de nem lehet, hogy a Mónika-Show óta terjedt el jobban???:-))
Én is budapesti vagyok, még annyi tájszólással beszélő embert, mint aki itt lakik:D
Sok vidéki feljön, két hét után már pestiek, és lenézik a vidékieket:D
Közben tájszólással beszélnek...
"jót derülök a vidéki "izes" beszéden,budapesti révén"
Derülni derülhetsz, de nem "révén", hanem budapesti "lévén"...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!