Elkapott a hév? Ez honnan ered?
Régóta foglalkozat ez a kifelyezés sztem nagyon érdekes. Miért pont a hév? Ezt pestiek találták ki? És mi köze van vonatnak a dühöz? Gondolom ez akkor keletkezet mikor megalakult a Hév, valaki tudja h mikor??
...most ennyi erővel lehetett volna az is, hogy elkapott a máv, nem? :D
:-))))
Szerintem a hév az nem HÉV. Ebből talán jobban látszik: heves. Tehát azonos alakú szavak, de nincs közük kapcsolat. De biztos tanultál te is ilyet a suliban: csap, vár stb...
A hév itt nem a helyi érdekű vasutat jelenti, hanem a heves melléknév főnévi alakja.
A máv meg nem kap el, mert az folyton sztrájkol.
...s ifjonti hévvel beleveté magát a harcba
gondolom ennek a "modernebb" változata az elkapta a hév :)
Régen mondták úgy is, hogy elkapott a hevület (hevesség), ebből lett a rövid hév szócska (gondolom a nyelvújítás körül.Szerintem a jelentése közelebb áll a "hő"-höz, a "tűz"-höz, mint a lendülethez. Pl. szerelmi hév, forradalmi hév, költői hév. Pl Vörösmartynál: A hajnallal ott piroslott
Rejtve déli hév elől,
A szelíd völgy hűs ölében
Rejtve vágyó szem elől.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!