Az igazándiból is helyes nyelvtanilag?
Vagy csak az igazából?
Mert nekem az igazándiból nagyon olyan,mint a játszásiból.Gyerekek használják tévesen.
Már nem csak a Tv-ben szereplők használják,de TV műsor narrátora is !
Nyelvatnilag helyes az igazándiból?
Ahogy 1 es mondja.
Körülbelül az a kategória az igazándiból vagy játszásiból mint például a "köszcsi" és társai.
Sokan használják.
Felfoghatjuk az ilyet az eredeti szó "becézgetésének".
De ettől függetlenül nyelvanilag nem helyes.
Ha nem helyes akkor miért engedik a médiában a használatát?
Nem figyel rá senki?
Miért ne lenne helyes? A játszásiból is helyes.
nyelvész vagyok.
igazándiból én sem értem ezt a "nyelvtanilag helyes" dolgot...
(bár nem vagyok nyelvész :-)
lehet mondani, hogy pl. a tévében "nem helyes", mert a főszerk nem tartja helyesnek (és akkor ő majd szépen megfogalmazza, hogy miért nem, pl. gücsögőnek tartja, gyerekesnek tartja, komolytalannak, bizalmasnak tartja, nem tartja választékosnak, stb.) – de nyelvtanilag? :-o
mondjuk az lenne nyelvtanilag helytelen, ha azt mondaná helyette valaki, hogy igazándiből vagy igazándival...
egyébként valóban hasonlít a játszásiból-hoz, csak az a nagy különbség, hogy olyat (szinte) sose mond a "TV-műsor narrátora", az igazándi viszont elterjedtebb. Éppen ebből látszik, hogy nem ugyanaz a kategória, az egyik tényleg megmaradt a bizalmas, kvázi gyereknyelvi stílusban, a másik viszont nagyon elterjedt, komolyabb nyelvhasználatban is, és csak a harcos nyelvvédelmezők kardoskodnak ellene (némi sikerrel, mint látjuk – de összességében sikertelenül, mint látjuk... :-).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!