Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Miben különbözik az értelme?...

Miben különbözik az értelme? Lehet, a kifejezéseket váltva használni, vagy egészen mást jelentenek?

Figyelt kérdés

A gondtalan,és gond nélküli élet között?

Az ész nélküli,és az eszetlen döntések között?

A só nélküli,és a sótlan étel között?

A meggondolatlan,és a meggondolás nélküli döntések közt?

A tudat nélküli,és a tudatlan állat közt?

A boldogtalan,és a boldogság nélküli élet között?

A közvetlen,és a közbevetés nélküli folyamat közt?

A válasz nélküli,és a választalan kérdések közt?

Az istentelen,és az isten nélküli közt?

2017. máj. 4. 00:24
 1/6 A kérdező kommentje:
Te melyiket használod szívesebben,a "tlan-tlen,talan-telen" fosztóképzőst,vagy a "nélküli"-vel kifejezettet?
2017. máj. 4. 00:30
 2/6 Vree ***** válasza:
95%

Fel kéne ütnöd egy szótárat. Ott láthatnád ezeknek a szavaknak a pontokba szedett jelentéseit.

A felsoroltaknak majd' mindegyiknek van olyan állandósult átvitt jelentése, ami a nem képzős változatban nincs meg.

gondtalan = gond nélküli (de!: =/= gondatlan [azaz hanyag])

Az "ész nélkül" "esztelen" "eszeveszett" szavakat használjuk féktelen, heves, elkeseredett értelemben is. Az "eszetlen"t inkább oktalan, oktondi, buta értelemben.

só nélküli = sótlan. De a sótlannak is van átvitt használata: =élvezhetetlen, érzelmet nélkülöző, "száraz"; pl: egy sótlan beszéd.

meggondolatlan = meggondolás nélküli, de az utóbbi túl hosszú és egyáltalán nincsen használatban.

(A meggondolatlan lehet emberi tulajdonság (=felelőtlen, hebehurgya, sietős), vagy cselekedet, tett jelzője is (=elsietett, nem átgondolt, felületes tervezés miatt kudarcba fulladt).

tudatlan = 1. műveletlen, 2. elfogulatlan ítélőképességet, önmaga objektív szemléletének képességét nélkülöző vagy abban gyenge. (lásd még: öntudatlan)

=/= tudat nélküli, amire inkább a "tudattalan" szót használnánk...

boldogtalan=szomorú, nem (tökéletesen) boldog, ami azért egy fokkal lejjebb van, mint a (teljesen) boldogság nélküli.í

választalan: ezt a szót soha nem hallottam. (már azt kivéve, hogy a -talan képző majd' minden igére alkalmazható, tehát erre is, de nincs állandósult átvitt értelme, szókapcsolata, amiről tudnék.)

istentelen = pogány, átkozott, megvetett értelme is van (lásd még: istenverte), szitkozódásokban is előfordul így.

2017. máj. 4. 09:52
 3/6 A kérdező kommentje:

Kedves Vree!

A gondtalan más értelmű,mint a gondatlan,s azt ne keverjük ide!Ez utóbbi a meggondolatlan lerövidülése.

Az istentelen,szerintem nem jelent átkozottat,bár istentelenek érezhetik magukat átkozottaknak,ez csak paranoiájuk következménye.

2017. máj. 4. 15:33
 4/6 A kérdező kommentje:
Ha a sótlant használjuk beszédre is,akkor már az ételre ne is használjuk,hogy félre ne értsék?
2017. máj. 4. 15:37
 5/6 Vree ***** válasza:
Te kértél segítséget, én leírtam az átvit értelmeket, ahol eltérés lehet. Ha jobban tudod, felesleges kérdezni. A #3ast nem állítottam és badarság; a #2esre a válaszokat már leírtam, nem írom le megint. Más kérdés?
2017. máj. 4. 17:09
 6/6 anonim ***** válasza:
A sótlant szoktuk használni ételre. A só nélkülit nem. A nélküli képzővel nem szoktunk használni semmit a családban, környezetemben. Úgy túl hosszú a szó. A választalan szót sose használjuk. Az magyartalanul hangzik.Helyette a "megválaszolatlan" ami jelentésben megegyezik a "válasz nélküli"-vel. Pl megválaszolatlan e-mail, megválaszolatlan üzenet.
2017. aug. 3. 15:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!