Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Mi a manusz szó eredete?

Mi a manusz szó eredete?

Figyelt kérdés

2017. ápr. 23. 11:12
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
Cigányul embert jelent.
2017. ápr. 23. 11:14
 2/11 A kérdező kommentje:
köszi
2017. ápr. 23. 11:42
 3/11 anonim ***** válasza:
0%
De a német és angol területeken a man-ból is j0het némi latin beütéssel.
2017. ápr. 23. 12:32
 4/11 anonim ***** válasza:
0%
illetve mann
2017. ápr. 23. 12:34
 5/11 anonim ***** válasza:
15%

Jó vicc.... Angolból, németből. :)) Valójában a magyar MÉN -a mai magyarban inkább már csak a hím lovakra használt- szóból került számos nyelvbe, ahogy minden más, a régi világban használt szavunk, melyek egy része idővel torzult.

Egyébként később a magyarból a sumerbe, a latinba, az ógörögbe is kerültek szavaink, gyakorlatilag minden régi szavunk. Így áttételesen a latin "kéz" (man / manuál) szó is a magyar, eredetileg a hímnemű élőlényeket jelölő MÉN szavunkból ered, de addigra már torzulva.

Nem, kérlek, nem vagyok nacionalista.

Realista vagyok, és befolyásmentes.

2017. ápr. 24. 22:12
 6/11 anonim ***** válasza:

"Nem, kérlek, nem vagyok nacionalista. "

Amíg ezt nem írtad le, addig fel sem merült bennem.

2017. ápr. 25. 22:04
 7/11 anonim válasza:
a fény minden irányba azonos sebességgel terjed
2017. ápr. 26. 16:56
 8/11 teelapo válasza:
5-ös, annyit elhiszel a hivatalos magyar őstörténetből, hogy a római birodalom korában a magyarok még valahol messze Ázsiában voltak? A már itt lévő népek pedig a latinból vették át a szavakat és az akkori magyarnak nem volt befolyása a dolgokra? (Csak kíváncsi vagyok, hogy áll össze a világnézeted)
2017. ápr. 27. 09:46
 9/11 Helyes válasz ***** válasza:
Egyszerű mint az egyszeregy: MAN=embör.Oszt jónapot.Büdös mint a borz alom,amit némelyek ideológia kényszere ide rondít.Mondhatom borzalom.
2017. ápr. 28. 02:16
 10/11 anonim ***** válasza:

Jó nagy marhaságot írtál...

Manus (cigány) = ember (természetesen férfi, uis. ők eléggé keverik ezt a két fogalmat. Vö.: "Az asszony nem ember")

Manus (latin, ejtsd: mánusz) = kéz. Ebből származik az (óra)mánus (=mutató) szavunk, ill. a manuális, manipulál stb. Neolatin nyelvekben is hasonló a kéz megnevezése (pl. olaszul mano).

Amit meg a mén és man/mann összefüggésekről írtál, úgy hülyeség, ahogy van. Ilyen alapon az angol him és she szavak is a magyar hím és sí(léc) szavakból származnak? Apropó: léc = let's?

2017. ápr. 28. 08:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!