Jó vicc.... Angolból, németből. :)) Valójában a magyar MÉN -a mai magyarban inkább már csak a hím lovakra használt- szóból került számos nyelvbe, ahogy minden más, a régi világban használt szavunk, melyek egy része idővel torzult.
Egyébként később a magyarból a sumerbe, a latinba, az ógörögbe is kerültek szavaink, gyakorlatilag minden régi szavunk. Így áttételesen a latin "kéz" (man / manuál) szó is a magyar, eredetileg a hímnemű élőlényeket jelölő MÉN szavunkból ered, de addigra már torzulva.
Nem, kérlek, nem vagyok nacionalista.
Realista vagyok, és befolyásmentes.
"Nem, kérlek, nem vagyok nacionalista. "
Amíg ezt nem írtad le, addig fel sem merült bennem.
Jó nagy marhaságot írtál...
Manus (cigány) = ember (természetesen férfi, uis. ők eléggé keverik ezt a két fogalmat. Vö.: "Az asszony nem ember")
Manus (latin, ejtsd: mánusz) = kéz. Ebből származik az (óra)mánus (=mutató) szavunk, ill. a manuális, manipulál stb. Neolatin nyelvekben is hasonló a kéz megnevezése (pl. olaszul mano).
Amit meg a mén és man/mann összefüggésekről írtál, úgy hülyeség, ahogy van. Ilyen alapon az angol him és she szavak is a magyar hím és sí(léc) szavakból származnak? Apropó: léc = let's?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!