Ki tudna leirni ennek a tartalmat?
În câmpia Dunãrii, cu câtiva ani înaintea celui de-al doiles rãzboi mondial, se pare cã timpul avea cu oamenii nesfârsitã rãbdare; viata se scurgea aici fãrã conflicte mari.
Familia Moromete se întorsese mai devreme de la câmp. Când ajunserã acasã, Paraschiv, cel mai mare dintre copii, se dãduse jos din cãrutã, lãsase pe altii sã deshame si sã dea jos uneltele, iar el întinsese pe prispã o hainã veche si se culcase peste ea gemând. La fel fãcuse si al doilea fiu, Nilãş intrase în casã si dupã ce se aruncase într-un pat, începuse si el sã geamã, dar mai tare ca fratele sãu, ca si când ar fi fost bolnav. Al treilea bãiat, Achim, se furisase în grajdul cailor, se trântise în iesle sã nu-l gãseascã nimeni, iar cele douã fete, Tita si Ilinca, plecaserã repede la gârlã sã se scalde.
Rãmas singur în mijlocul bãtãturii, Moromete, tatãl, trãsese cãruta sub umbra mare a celor doi salcâmi de lângã poarta grãdinii si apoi iesise si el la drum cu tigarea în gurã.
A Duna menti síkságon, néhány évvel ezelőtt a doiles világháborúban, úgy tűnik, hogy az emberek mindig is végtelen türelemmel vannak; Az élet folyt itt, nagyobb konfliktusok nélkül.
Moromete család visszatért korai a területekre. Amikor hazaértek, Paraschiv, a legidősebb gyermek, lelépett a kocsiról, és kiakott a tornácra egy régi kabátot, és miközben feküdt rajta, nyögött fölötte. Akárcsak a második fia, NILAS lépett be a házba, és miután eldobta magát az ágyon , elkezdett nyögni, de erősebben, mint a testvére, mintha beteg lenne. A harmadik fiú, Achim "besurranó lóistálló", a jászolt valahova bevágta, és nem találtaa. két lány, Tita és Ilinca, elment fürdeni gyorsan.
Ő egyedül maradt a középen velük Moromete apa, a kocsi pályák árnyéka alatt a két nagy akác fa mellett kinyitotta a kertkaput, majd kint volt az úton cigarettával a szájban.
Azt a szót besurranó lóistállóra fordítottam, mert nem tudom hogy mit jelent magyarul (mármitn ezt jelentik a szavak,de mi a megfelelője magyarul)
Bocsi ha valamit hibásan fordítottam le, de ebből már érted a lényegét :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!