A csintalan miért nem a csinos ellentéte, miért jelent teljesen mást?
Mert nincs a két szó között nincsen semmilyen nyelvtani kapcsolat, az idő során úgy alakult a magyar nyelv, hogy egy aprónyit hasonló lett a két kifejezés, de egymástól teljesen függetlenül. Ez olyan, mintha a béka szót vetnéd össze a keret kifejezéssel. A kettő a világ két végéről köszön neked.
"Miért jelent teljesen mást?" A távkapcsoló miért nem jelenti a börtöncellát? Erre nincs válasz. Ez a szóalkotás miatt lett, véletlenszerűség.
Már megbocsáss, de ez egy ostoba kérdés volt.
Kedves első válaszoló, a kérdező észrevétele jogos, így a kérdés még akkor sem érdemel ostoba jelzőt, ha történetesen igaz volna, hogy a két szóalak csupán véletlenül hasonlít.
Csakhogy az etimológiai szótárra alapozva nagyon is van kapcsolat a két szó között. Ráadásul olyan remekül alliterálnak a csín szóra, hogy konkrétan onnan erednek. A régi nyelvi csín rendet, módot, fortélyt jelentett, amelynek -s melléknévképzőjéből alakult ki a csinos, és -talan fosztóképzőjéből a csintalan.
Érdekesség, hogy a csín három alapjelentéséből milyen irányokba alakultak ki szavak:
- Csinos, csintalan - rendes, rendetlen (nem ugyanazt jelenti, de érzékelhető a kapocs)
- Ismerni valaminek a csínját-bínját (fortélyát), de a csíny szó is szóba jöhet (a fortély negatív értelmében).
- Valamivel csínjával (módjával) bánni.
#1-es vagyok. Érdekes, utolsó. Elnézését kérem mindenkinek. Jogtalanul ítéltem, kevesebb tudással. (BUTA BUTA BUTA!) Így már mindjárt más. Bár azért ez nekem még mindig gyanús.
-csintalan=fosztóképző+csín(y) csíny=stikli
-1. csinos=főnévből melléknevet képeztünk csín(y)+melléknévi képző
-2. csinos=eleve egy szótő, egyéb más eme értelmű eredet nélkül
Nem igazán értem a problémádat, habár erről már az etimológiai szótár szerkesztőivel kellene egyeztetned. A csinosnak valóban nem ellentétes jelentése a csintalan, de attól még a csín szóból erednek, akárcsak a csínján, csínját-bínját és csíny. A jelentésük meg koronként, nyelvjárásonként változhat, alighanem ez a magyarázat arra is, hogy a két szó miért nem egymás ellentéte, holott alaktani logikája alapján lehetne (végül is a nyelv elég humán, sok az emberi tényező a logikával szemben).
Például a csíny szó rosszalló értelme a szótár szerint mára enyhébb lett. (Vö: államcsíny)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!