Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Miért "tojás", miért nem "tojat"?

Miért "tojás", miért nem "tojat"?

Figyelt kérdés

Elkezdtem gondolkodni, és számomra a "tojás" a cselekedetet jelenti, amikor a tyúk vagy másik madár éppen tojja a tojást...

Az eredmény, ami kijön belőle, pedig a "tojat" kéne hogy legyen.

Mit gondoltok?

2017. febr. 24. 11:43
 1/10 anonim ***** válasza:
100%

Az élő nyelvekre azért elég nehéz ráhúzni merev szabályokat... Ha az embereknek az tetszik, teljesen hibás dolgok is elterjedhetnek.

Ez a laikus véleményem, egyébként megértem a gondolatmenetedet, találkoztam is már nem hivatalosan a tojattal...

De benne vagyok, hogy újra monynak nevezzük a tojást :) Az humoros, főleg a tikmony, ami úgyis az ember által leggyakrabban használt mony :)

2017. febr. 24. 12:28
 2/10 anonim ***** válasza:
100%

A "tojás" megnevezés nyelvújítási szó, és az akkori logikával ez volt a szabályos forma.

Ha elkezdesz keresgélni, elég sok ilyen szót fogsz találni, ami a mai nyelvi logikával furcsa, de akkor az volt a jó megoldás.

2017. febr. 24. 13:15
 3/10 anonim ***** válasza:
2017. febr. 24. 19:33
 4/10 anonim ***** válasza:
Vagy lehetne tojadék is, az is sokkal logikusabb, mint a tojás. Vagy akár a tojadás, tojadat is.
2017. febr. 24. 22:46
 5/10 A kérdező kommentje:
Tojadék, tojadás, tojadat logikáját elmagyaráznád? :)
2017. febr. 25. 15:42
 6/10 Vree ***** válasza:
Nekem az -at képző eleve nyelvújitás kori újraelterjesztésnek tűnik, más képzők népzerűbbek voltak történelmileg...
2019. jún. 7. 15:13
 7/10 anonim ***** válasza:

Hallottam már a tojat szót használni, de nem az terjedt el.

Lásd például a hányás szót is, bár van, aki szerint hányadék, van, aki szerint okádék.

2019. jún. 7. 17:29
 8/10 anonim ***** válasza:

Az igen, több mint két éves a kérdés, és én csak most fedeztem fel, hogy adós maradtam egy magyarázattal :D

(#4)

A tojadék olyan, mint pl. a hoz - hozadék, csap - csapadék, zár - záradék, lő - lövedék, ül - üledék, a cselekvés (vagy történés) végeredményét nevezi meg.

A másik kettőnek én sem látom sok értelmét, szerintem a tojadék zavart meg, és toj helyett "tojad"-ot vettem szótőnek, mea culpa.

Viszont akkor mondok a két hibás helyett két lehetéges megoldást is: lehetne még tojvány és tojtság is :)

2019. jún. 7. 20:26
 9/10 anonim ***** válasza:
De akár még a tojacs is beleférhet ;)
2019. jún. 7. 20:28
 10/10 anonim ***** válasza:
100%
tojomány
2019. jún. 8. 23:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!