Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Az angolok a know, a knight...

Az angolok a know, a knight és hasonló 'kn' kezdetű szavakban az elöl levő 'k' hangot miért nem ejtik ki?

Figyelt kérdés
2010. ápr. 29. 17:21
 1/10 anonim ***** válasza:
Hagyomány?
2010. ápr. 29. 17:34
 2/10 anonim ***** válasza:
32%
amiért mi használjuk a hasonulásokat stb...
2010. ápr. 29. 17:43
 3/10 anonim ***** válasza:
0%
próbáld kiejteni kn-nel és rájössz...
2010. ápr. 29. 18:19
 4/10 anonim ***** válasza:
0%
mert nem tudják. Például a spanyolok sem tudják kiejteni a szó eleji sp-t.
2010. ápr. 29. 18:27
 5/10 anonim ***** válasza:
mi meg a szó végi h-t nem ejtjük. így van és kész. persze lehet hogy meg lehetne magyarázni zöngés zöngétlen hangok akármilyével meg a hangszálak nyitási zárási idejével, de nem hiszem hogy ez különös magyrázatot kíván
2010. ápr. 29. 19:59
 6/10 anonim ***** válasza:
63%
A mai angolok azért nem ejtik ki, mert így tanulták gyerekkorukban. Az más kérdés, hogy történetileg miért kopott le a k hang. Ez részben véletlen kérdése. Amennyi megmagyarázható, arról az úgynevezett fonotaktikai elméletek adnak számot, röviden ezt itt nem lehet kifejteni, ha nagyon érdekel, fonológiai irodalmat keress.
2010. ápr. 29. 22:33
 7/10 anonim ***** válasza:
80%
Így van és kész. A szó eleji pn-t is n-nek ejtik egyébként, a szóeleji ps-t pedig s-nek. Ennek nincs miértje, ugyanúgy, ahogy annak sincs, hogy a magyarok miért j-nek ejtik a ly-t vagy a franciák miért nem ejtenek ki szóvégi t-ket, s-ket, p-ket stb.
2010. ápr. 30. 05:24
 8/10 anonim válasza:
0%

Hát szerintem miértje éppen van. A fenti válaszokkal nagyjából egyetértek, én egyedül a kérdést értelmezném újra, hogy milyen nyelvtani szabálynak köszönhetően írják ezeket a szavakat így, annak ellenére, hogy enm így ejtik?

És szerintem erre a válasz valahol ott keresendő, hogy

1.: más hangként ejtették korábban

2.: fonetikai megfontolásból, mert kiejtésben, mondjuk egy teljes mondatnál más nyomatékot/hangsúlyt/nyelvtani feladatot stb kap egy "know" és egy "now", és ezt valahogy írásban is meg akarták különböztetni...

3.: ...ami aztán kiejtésben esetleg elkopott.

Egyébként szerintem ki van ejtve, csak a mögötte lévő magánhangzó viselkedik másképp (néhány esetben legalábbis), nem konkrétan a mássalhangzó torlódás.

2010. máj. 5. 08:54
 9/10 anonim ***** válasza:
mert az angol szavakban vannak néma hangok mint pl. a know-ban a k
2010. máj. 7. 20:13
 10/10 anonim ***** válasza:
Hmm...Ha minden igaz a kiejtés miatt is írhatják máshogy, ugyanis a kn-t egy sima n betűnél kicsit "nyomottabban" ejtenek(vagy ejtettek) Ez olyan dolog amit szerintem már az maguk az angol anyanyelvüek sem vesznek sézre :)
2010. júl. 7. 00:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!