Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Hogy választjuk el a mondatoka...

Hogy választjuk el a mondatokat a rovásírásban?

Figyelt kérdés
Ugyebár, helyspórolás okán, a rovásírásban a szavakat pontokkal, nem szóközökkel választjuk el. De akkor mit teszünk a mondat végére? Honnan látszik, hogy hol kezdődik egy új mondat?
2010. ápr. 23. 20:34
 1/2 anonim ***** válasza:
Az, h pontokkal választották el régen a szavakat azért volt, mert fába rótták a rovásjeleket (innen a név is), de ha papíron használod akkor ez fölösleges, mert egyértelműbben tudod jelezni a szóközt, és a helyspórolás sem fontos.Én úgy tudom, h általában a megszokott központozást szokás használni, de erre igazából nincs semmilyen szabály.
2010. ápr. 23. 20:43
 2/2 anonim ***** válasza:

Az előttem szólónak: a rovásjeleket nem csak fába "rótták", hanem kőtömbökre, agyagra, állatbőrre, és persze fára is - Belső-Ázsiában elég sok ilyent találtak.

A központozást viszont valóban pontokkal jelölik, de a régebbi feliratokban nincs törvényszerűség; nem is minden szó után használnak központozást, hanem kissé esetlegesen.Így nem egyszer az sem látszik, hogy hol van a másik szó, vagy hogy hol kezdődik a következő mondat. Az anyanyelvi beszélő ugyanis tisztában van azzal, hogy hol van a mondat vége (erre utalhatnak pl. az igealakok).

Remélem tudtam segíteni. üdv.

2010. máj. 5. 13:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!