Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » A baka mit jelent?

A baka mit jelent?

Figyelt kérdés

Remélem jó kategóriába írtam, ha nem akkor elnézést.

Több mindent olvastam és hallottam. Veterán katona, katona, sorkatona, itt nálunk az idióta, új fiúkra mondják akik éppen, hogy megtudják fogni a fegyvert.

Vagy ez egy olyan szó, aminek 'régiónként' más-más jelentése van?

2016. aug. 11. 02:07
 1/4 anonim ***** válasza:
100%
baka - gyalogos katona (gépkocsizó lövész, nyúl)
2016. aug. 11. 04:47
 2/4 anonim ***** válasza:
77%
2016. aug. 11. 07:18
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

A wikiszótár szokás szerint nem teljesen megbízható.

A baka gyalogos katonát jelent. A szó abból az időből származik, amikor még voltak lovas katonák, azaz huszárok is. Mindenki baka volt, aki nem volt lovas katona, baka volt a gyalogos, a tüzér, meg a hadtápos is.

A baka szó valóban a bakancs szóból származik, egész pontosan a "bakancsos" szó rövidülése. De magát a bakancsot soha sem hívták bakának. A bakancs eredetileg bokáncs volt (tájnyelvebn még mondják is így), mert a bokát fogó lábbelit jelent.

2016. aug. 11. 15:51
 4/4 anonim ***** válasza:
74%

"itt nálunk az idióta, új fiúkra mondják akik éppen, hogy megtudják fogni a fegyvert. "

Ez az új keletű elszólás akár még az anime mániából is eredhet, mivel japánul hülyét, idiótát, lököttet jelent a "baka".

2016. aug. 12. 21:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!