Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Egy angol nyelvű biológiai...

Egy angol nyelvű biológiai cikkben a 'screen' szó mit jelenthet?

Figyelt kérdés
Angolról magyarra fordítom a cikket, és ez a szó többször előkerül, pl. 'enhancer or suppressor screen'
2010. ápr. 15. 22:56
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
Milyen cikkről van szó? Esetleg a szövegkörnyezetből kiderül.
2010. ápr. 15. 23:25
 2/11 anonim ***** válasza:
nem tudom mennyi értelme van így (gátló vagy serkentő) réteg v. felület
2010. ápr. 15. 23:28
 3/11 A kérdező kommentje:
Első válaszolónak: a cikk címe: Modelling human diseases in Drosophila and Caenorhabditis és számomra nem derül ki a szövegkörnyezetből semmi:( Az a baj, hogy semmi közöm a biológiához, csak egy lány megkért, hogy fordítsam le neki a szöveget. A tesóm biológiás, sokat segít a fordításban, de neki sem ugrott be semmi erről a szóról.
2010. ápr. 15. 23:48
 4/11 anonim válasza:
Én röntgenre gondoltam elsőre, de lehet hülyeség.:D
2010. ápr. 16. 00:27
 5/11 anonim ***** válasza:

Itt van angolul, hogy mi is ez:

An enhancer/suppressor screen is the most sophisticated type of genetic screen. In this case a mutagenised population has an allele of a gene that leads to a weak mutant phenotype in the biological process of interest. For example, with regard to fruit fly wing development, a weak allele may have small abnormal wings whereas a strong/null allele would have no wings. In this sensitised background it is possible to discover new mutants that either enhance the phenotype (small wings to no wings) or suppress the phenotype (small wings to normal wings). Such a screen has two advantages. First, new genes identified in the screen are often involved in the same biological process as the weak allele in the genetic background, in this case wing formation. Second, due to genetic redundancy, the mutant genes discovered may not have a visible phenotype of their own. In a more basic screen these would not be discovered, however, in the sensitised genetic background a visible phenotype is clear.

2010. ápr. 16. 08:14
 6/11 anonim ***** válasza:
esetleg genetikai feltérképezés -sajnos nem tudom a pontos magyar szakszavat
2010. ápr. 16. 10:41
 7/11 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! Ezek után valamit csak kihozok belőle:)
2010. ápr. 16. 12:54
 8/11 A kérdező kommentje:

Meg egy szo felmerult, 'overexpression'. Pl. two-component overexpression system, GAL4 expression

Valaki tudna segiteni?

2010. ápr. 16. 23:54
 9/11 anonim ***** válasza:

Szűrő, szűrés. Genetic screen = genetikai szűrő (szűrés). A szöveg pontosan megmagyarázza ezt.

Ha nem világos, itt van részletesen:

[link]

2010. ápr. 17. 00:45
 10/11 anonim ***** válasza:

overexpression:

[link]

Itt elmagyarázzák a lényegét, de hogy pontosan magyarul hogyan kell mondani, az csak szakszótárból vagy szakfordítótól tudható meg.

2010. ápr. 17. 00:49
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!