Van valamilyen írott-íratlan szabály a pakol ige használatára?
Arra gondolok, hogy sokan helytelenül használják, mikor a pakol igével a tesz, rak szavakat helyettesítik olyan esetekben, amikor valami kisebb tárgyról van szó. Nem hiszem, hogy lenne egy súly-méret korlátozás, de feláll a hátamon a szőr, mikor azt látom-hallom, hogy pl. Pakoltam neked tízórait, de a klasszik viccet is olvastam már úgy, hogy A férfi szájába akkor lehet csikket pakolni, ha muszáj...
Pakolni nagy, nehéz dolgokat szoktak, nem?
Ez csak engem zavar? :D
Ne haragudj, de mégis honnan veszed, hogy attól, hogy te így szoktad használni, attól ez még így is helyes? Mások meg másképp szokták használni, a te szavad áll szemben az övékkel, és mindenki szava ugyanannyit számít.
Egyébként meg a szótár szerint a pakol azt jelenti, hogy "berak, elcsomagol". Egyáltalán nem fűződik hozzá olyan jelentésárnyalat, hogy csak nagyobb dolgokat lehet pakolni. A Czuczor–Fogarasi-féle szótár pl. ezt írja:
"PAKOL: Holmit, különösen elszállítás végett, ládába, zsákba, tarisznyába stb. belerak, csomagol. Bepakolni az útravaló ruhákat. Kipakolni a holmit, ami t. i. be, és öszve volt rakva. Tréfás, népies kifejezéssel: bepakolni az ételből am. sokat enni."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!