Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Aki beszél oroszul: a kiejtésn...

Aki beszél oroszul: a kiejtésnél ez hogy van?

Figyelt kérdés

Ugye a hangsúlytalan e-t i-nek, a hangsúlytalan o-t á-nak ejtik.

De ez minden esetben így van?

tvoja-t tvájá-nak ejtik. Ez oké.

De rengeteg olyan szó van, amiben a hangsúlytalan e-t e-nek, a hangsúlytalan o-t o-nak hallom, és nem i-nek és á-nak.

Pl: možete kiejtve mázsetye és nem mázsítye vagy mázsetyi.

Pedig 2 e van benne és csak az egyik hangsúlyos.

Vagy az elnök szó kiejtve prezigyent és nem prizigyent vagy prezigyint vagy prizigyint.

Nem tudom hogy kell leírni, de pl: dá pászlenye, itt is 2 e van.

A hárásó-ban 2 ó van de mindkettőt á-nak ejtik.

Hogy van ez? Van ennek valami szabálya, hogy mikor kell a hangsúlytalan e-t i-nek és az o-t á-nak ejteni? Vagy hogy van ez?

2016. máj. 14. 11:08
 1/2 anonim ***** válasza:

"A hárásó-ban 2 ó van de mindkettőt á-nak ejtik. "

3 "o" van benne, és ebből kettőt (a hangsúlytalanokat) ejtenek á-nak.

2016. máj. 14. 16:44
 2/2 anonim ***** válasza:
100%
Valszeg nem leszek nagy segítség, de az a nagy szomorú helyzet, hogy a mózsetye két hangsúlytalanja szépen kiejtve igenis inkább i-nek hangzik, csak nem úgy mint a magyarban, ahol minden szótagot teljes értékűnek kiejtünk. Ne magyar i-t várj (kíváncsiságból beírtam a gugli ferdítőben a mózsetye és a prezigyent szót is, és meghallgattam - nem e-t mond, pedig nem is a legszebben ejti ki).
2016. máj. 14. 20:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!