Mi a különbség angolban? Tévét fogok nézni - Majd nézek tévét.
Tévét fogok nézni./Fogok tévét nézni. - I'm going to watch TV.
Majd tévét nézek./Nézek majd tévét. - ???
Vagy lehet ugyanúgy a be going to-val kifejezni a "majd"-ot is meg a "fogok"-ot is?
Ha nem csak a jövőidő szinonímájáról van itt szó, hanem arról, hogy majd egyszer valamikor tévézek, akkor például odarakhatod a mondat végére, hogy sometime.
De ha a két mondat alatt ugyanazt érted (hiszen magyarul is jelenthetik ugyanazt), akkor meg nem kell semmit variálni, mondod ugyanúgy a kettőt.
Ha már korábban eltervezted, hogy pl: tévét fogok nézni holnap este 8 kor, akkor: I'm going to watch TV tomorrow at 8.
Ha most határozod el, hogy majd tv-t nézel, akkor: I'll watch some TV later on.
De lehet úgy is, hogy
I'm going to watch TV.
I'm going to watch TV later.
I'll watch TV.
I'll watch TV later.
A „will” segédigés jövő időt csak akkor használjuk, amikor valaminek a várható bekövetkezésében biztosak vagyunk.
A „be going to” szerkezettel pedig előre megtervezett szándékot fejezünk ki, mely a közeljövőre vonatkozik. A "will" helyett tehát nem használhatjuk a "be going to" szerkezetet.
Ezért is írtam le mindkettővel:
" amikor valaminek a várható bekövetkezésében biztosak vagyunk": I'll watch TV. I'll watch TV later.
" előre megtervezett szándékot fejezünk ki": I'm going to watch TV. I'm going to watch TV later.
"Ha most határozod el, hogy majd tv-t nézel"
Nem, én úgy tudom, hogy nem azt jelenti. A "will" azt jelenti, hogy biztosak vagyunk a bekövetkezésében, attól függetlenül, hogy elhatároztuk-e vagy sem.
A will nem csak azokat jelenti,hanem azt is,ha a beszéd pillanatában döntöttél.
Azaz beszéltek,még nem tervezted előtte el, de akkor megfordul a fejedben a gondolat és úgy mondod. Pl: Beszéltek egy filmről,amiről nem hallottál, és mondják ,hogy ma lesz, azt mondod,oké akkor majd..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!