A magyar nyelv miért nem használ ékezetes mássalhangzókat?
én a szerb betűket tudom és náluk a :
č=cs
ć=ty
đ=gy
š=s
ž=zs
náluk nincsennek kétjegyű mássalhangzók mint nálunk
Volt belőle vita. Amikor megindult a Magyar Királyságban is a nemzeti nyelvű irodalom fejlődése, akkor egy csomó eltérő helyesírás volt, mert nem tudták még, hogy pl. egy cs-t vagy egy gy-t vagy ty-t hogyan kellene leírni, és mindenki írta, ahogy tudta. Volt, aki ékezetet rakott a betűre, volt, aki úgy hagyta magában, volt, aki melléje rakott egy másik betűt. Aztán egységesült. Ugyanakkor, amikor a lengyelek eldöntötték, hogy náluk "sz" lesz az [s] hang, akkor dőlt el itt is, hogy "sz" lesz az [sz] hang.
Én szeretem így :-) Máshol szőrös a magyar szöveg :D
# 2
"náluk nincsennek kétjegyű mássalhangzók mint nálunk"
De vannak kétjegyűek is a latin betűs szerb írásban, a cirillben valóban nincsenek.
nj = ny
lj = palatalizált "l", a magyarban nincs ilyen hang
dž = dzs, ami a magyarban hol külön hangnak számít, hol nem, attól függően, hogy éppen milyen kedve van az Akadémiának, de a szerb (és a horvát) nyelvben ez mindig külön hangnak számított.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!