Ti támogatnátok, hogy Magyarország hivatalosan
visszatérjen a saját írásához, a székely-magyar
rovásíráshoz?
Figyelt kérdés
Hasonlóan, mint szerbiában , ahol a latin és ciril írás is hivatalos, itthon is mindkettőt lehetne használni hivatalos dokumentumokban. Azért lenne ez fontos, mert sok nép a saját eredeti írását használja: görögök, grúzok, örmények. Nekünk magyaroknak is így kéne tenni. Persze a latin abc-t kikerülni teljesen nem lehet, de visszakéne vezetni a rovásírást.
Miért változtatnánk? Mitől lenne jobb, ha olyan írást használnánk, amelyet rajtunk kívül a kutya sem tud kibetűzni? Mennyire lenne hasznos, ha mindenkinek meg kellene tanulnia egy teljesen új ábécét? Mi az, amit a mostani ábécével nem tudunk leírni, kifejezni, érzékeltetni, milyen pluszt adna? Ha meg nem ad semmiféle pluszt, miért kellene akár csak elgondolkodni rajta? Aki akarja, tanulja meg nyugodtan, nincs megtiltva és soha nem is lesz, de másokat rákényszeríteni ritka nagy állatság lenne.
Képzeld el Mancikát (több tízezer él belőle az országban), aki valami ügyfélszolgálaton két ujjal pötyög, pedig már tíz éve használja a gépet. Szerinted milyen hatékonysággal fog dolgozni, ha még az ábécét is (az egyetlen dolgot, ami ismerős neki) kihúzod alóla?
2016. márc. 4. 00:19
12/19 anonim válasza:
A cirillt nem csak a szerbek használják, emellett a szerbelknek nagyon fontos az oroszokkal való kapcsolat, akik meg csak cirillt használnak. Szóval ennyiben nem jó példa.
2016. márc. 4. 07:14
13/19 anonim válasza:
Szegény külföldiek örülnek, ha a latin ábécével tanulhatnak meg magyarul, mert azt legalább ismerik, na de ha bevezetjük a rovásírást, külföldön azonnal kiiratkoznának a magyar nyelvi kurzusokról. :///
2016. márc. 4. 08:29
14/19 anonim válasza:
Én tudok rovásírással írni, nagyon könnyen meg lehet tanulni.Szerintem jó ötlet lenne, de sajnos többen vannak a buták.
2016. márc. 9. 09:56
15/19 anonim válasza:
nem!
2019. jún. 23. 18:56
16/19 Balasa Bence válasza:
Én teljes szívemmel
2020. aug. 10. 14:56
17/19 Balasa Bence válasza:
Ha visszatérnénk az eredeti írásunkhoz Megnyernénk az első csatát a néphülyítés ellen
2020. aug. 10. 14:59
18/19 anonim válasza:
Természetesen a legnagyobb értékben támogatnám, de magát a társadalmat is pluralisztikusabbra próbálnám inspirálni, rengeteg kis endemikus nyelvjárásunk, és egyben kisebbségeink, nemzetiségeink nyelvjárásainak megmentésével is egybekötném a dolgot - itt részben a cigányok, részben a beások élveznének külön is figyelmet, de persze egyéb, klasszikus nemzetiségeink is.
2023. máj. 9. 14:25
19/19 anonim válasza:
TGM egyébként szerintem bizonyos keretek közt támogatta volna. Elég holisztikus szemléletmódja volt. Egyfajta poszmodern, kissé afféle utopikos jellegű kisnyelvek, kisszimbólumok paradicsomaként el tudott volna fogadni szerintem egyfajta ,,keleti svájcot'', ennek részeként pedig akár a rovás kisebb renesznszát is (persze a többi mellett). Nagyon sokáig ez egyébként a baloldalnak is egy ismérve volt, olyannyira, hogy a Tanácsköztársaág, Szovjet-Oroszország, sőt, nyomokban még az NDK vezetésére is hatással volt egy ilyen történelmi hagyomány (utóbbi esetében a szorb nyelv támogatása kérdésében).
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!