Honnan ered a 'huncut' szó?
Igaz hogy eredetileg valami csúnyát jelentett?
Én valami olyat hallottam hogy a kutyának a nemi szerve, igaz ez? És szukáról vagy kan kutyáról van-e szó...
"Állítólag a huncut szavunk német jövevényszó. "hundsfut" - a német kutya és a nőstény emlős állat nemi szerve szavak összetételéből alakult..."
Itt találtam:
Annyit én is tudtam, hogy eredetileg "huncuft"-nak mondták!
Az eredete a német hundsfott, aminek jelentése: csibész, rövid hajókötél, gazember. (A rövid hajókötél valószínűleg pejoratív megfogalmazása a rövid pénisznek, ami valóban kapcsolatba hozható a kutya péniszével, ami emberi léptékkel mérve szintén rövid.)
Horváth Mihály várkapitány Tatai Szabó Gyurkának 1663-ban írt káromkodós levelében így használja a szót: hunczfut.
A teljes levél itt található: [link]
Érdekes, hogy mára mennyire megenyhült a jelentése. :) Gyerekeknek és csibész kutyáknak is mondjuk, hogy huncut vagy, huncutkodik stb., és ez már kedves, nem negatív jelentéstartalmat hordoz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!