Add már oda a telefonod vagy add már ide, melyik a helyes?
igaza van az előttem szólónak, de azt is tudni kell, hogy a beszélt nyelv és az "akadémiailag" helyes nyelvtan, nem egyszer erősen szétválik.
a beszélt nyelvben mindkét kifejezés elfogadható, mindenesetre sokkal kevéssé fülsértő, mint pl. az ikes igék helytelen használata (eszeK, iszoK...), vagy az "e" kérdőszócska rossz alkalmazása (pl. meg- e van), stb...
Mindegy hol élsz a nyelvtani szabályok helyes alkalmazásában, ha neked bármire szükséged van azt ide kell kérni, mint pl ide kérem, add ide stb.
Kívált a helymeghatározás, pl, ha valakinek azt mondod jöjjön egy helyre ahol majd találkoztok, ésépp nem vagy ott te sem, akkor mondhatod, hogy: Gyere oda...pl a parlament elé.
Én is igen furcsán beszélek itthon a barátok közt, mert így szoktunk egymással "szlengelni", de az sosem hivatalos...ha olyan helyen vagyok mindig helyesen próbálok beszélni.
Baráti szokincsemben szerepel az : odakapom? idealszok..stb szó is, de ezt nem használhatom egy idegennel szemben.
Barátról lévén szó pedig ha csak a társaságban használja miért lenne baj? Erre van a szleng.
bunkóság?! köszi :D:D:D
a filmben volt igy hú melyikben is...valamelyik csányis-ban talán a csak szex és más semmiben hogy add már oda a telód mert az enyém lemerült...
és ezért is értek egyet a negyedik hozzászólóval mert a pestiek gyakran az oda-t használják "saját célra" való elkéréskor is.
köszi a gyors válaszokat!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!