A legtöbb országban egyáltalán nem ismert a nyelvvizsga-rendszer.
Valaki vagy beszél egy nyelvet a munkakörében elvárt szinten, vagy nem. Ez úgyis pillanatok alatt kiderül.
Tökéletesen egyetértek az előttem szólóval.
Nekem úgy tűnik, hogy ez a nyelvvizsga mánia egy kelet-európai jelenség. Én személy szerint nagyon hosszú ideje Németországban élek, itt éltem le az életem nagyobbik részét, itt (is) jártam egyetemre, dolgoztam a legkülönbözőbb munkahelyeken - főleg itt, de máshol is Európában -, végül pedig céget alapítottam. Nyelvvizsgába egyetlen egyszer "botlottam bele", amikor itt be akartam iratkozni az egyetemre, és ennek a felvétele az volt, hogy letegyem az egyetem saját (!) német nyelvvizsgáját. Lobogtathattam volna tucatnyi különböző ilyen-olyan nyelvvizsgákon szerzett diplomát, nem értették volna, hogy mit akarok ezzel.
Magyarországon biztos van valami haszna - jobb munkahely, nyelvpótlék, stb. -, de Hegyeshalomtól nyugatra tényleg semmi jelentősége a máshonnan "hozott" nyelvvizsgának. Ha munkahelyen szükséges a nyelvtudás, akkor az állásinterjún 10 perc alatt kiderül, hogy a delikvens mennyire tudja az adott nyelvet. Voltam már állást kereső is, meg személyzetis is, tudom miről beszélek.
A felsőoktatási intézmények pedig, ahogy írtam, ragaszkodnak a saját nyelvvizsgájuk letételéhez. Természetesen nem tudom, hogy pont ugyanígy van-e minden egyes országban, de annak alapján, amit másoktól hallottam úgy gondolom, hogy öregéből-nagyjából igen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!