Hát-tal nem kezdünk mondatot, ezt tanultuk kiskorunkban. Akkor mondaton belül hol legális a "hát" használata?
Azt hát!
Amúgy sehol nem szép, és legtöbbször mondatkezdő.
Itt találsz jónéhány példát:
Az a "gyönyörű" ebben, hogy aki ráförmed a gyerekre, hogy "'Hát'-tal nem kezdünk mondatot", az épp egy "hát"-tal kezdődő mondatot mondott…
Az amúgy nem igaz, hogy csak töltelékszó és simán khagyható lenne minden mondatból. Egész más jelentésárnyalata van annak, hogy
– Bedugtad a konnektorba?
– Be. = 'igen, bedugtam'
mint annak, hogy
– Bedugtad a konnektorba?
– Be hát. = 'ne nézz hülyének, persze, hogy bedugtam!'
Bárhol "legális", úgy használod, ahogy jólesik.
Nyelvész vagyok, és nagyon zavarnak ezek a tévhitek, amivel a félművelt pedagógusok nyomasztják a diákokat (hát, deviszont és társaik).
Mint minden szónak, ennek is megvan a maga szerepe. Módosítja a jelentést, kifejezhet
- nyomatékosíthat (előttem is írta valaki: "Be, hát!") - bizonytalanságot (Hááát, azt hiszem, bezártam.)
- érzelmi többletet ("Hát, itt vagyunk!", "Hát mégis eljöttél?!")
...stb.
Sőt, egész mondatot, gondolatot is helyettesíthet:
- Picur, megvárhatlak?
-Háááát...
(PomPom)
Szerintem a magyar anyanyelvű beszélők mindenféle szabályozás nélkül,"ösztönösen" is el tudják dönteni, hol és milyen értelemben használják a "hát"-ot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!