Kinek a felelőssége ez a bugyuta beszédmód a közszolgálati rádióban? (Pl. : Kossuth rádió)
jááá :D jav
a 't' nélkül mondjuk.
"Ha igen, akkor én neked mindent elhiszek"
Nyelvészetet tanulok, úgyhogy inkább nekem higgy, mint másnak.
"De ugye, a "kötetlen, gyors beszéd, amiben érvényre jutnak a mássalhangzó-szabályok" - c. nyelvtani szabály az a "luxuSSZálló", és a "konfliktuZZajlik" kimondásánál "nem játszik" (!?). Akkor meg, miről beszélsz?"
Ennek a mondatnak fuss neki még egyszer, mert nem értem. Én azt írtam, hogy itt igenis szerepet játszanak mássalhangzó-szabályok (jelöletlen, hátraható teljes hasonulás, ha jól gondolom, vagyis, a szóhatárnál levő második hang átterjed az elsőre fesztelen, gyors beszédben). A rádióban valószínűleg hadarnak, így elmosódnak a mássalhangzó-határok. Nincs ebben semmi új, ugyanez játszódik le, amikor te kimondod azt, hogy "mindnyájan" (és ne hipsterkedjél nekem azzal, hogy te igenis úgy mondod, hogy külön ejted a d-t meg az ny-t, nem úgy, hogy "minnyájan", ahogy a magyar emberek szokták).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!