Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Kinek a felelőssége ez a...

Kinek a felelőssége ez a bugyuta beszédmód a közszolgálati rádióban? (Pl. : Kossuth rádió)

Figyelt kérdés
A közelmúltban egy terrorcselekmény kapcsán egy egész napon át kb. óránként lehetett hallani a Kossuth rádióban így : lukszuSSZálló. Ugye, tudjuk, mi a "lukszusz" (fing). Mint ez a beszédmód. Rengeteg ilyen hibás beszédet hallani hivatásszerűen beszélő emberektől közszolgálati rádiókban (is). Pl. Ma is, szintén a Kossuthon, hírek, 13 órakor : "konfliktuZZajlik" ráadásul ez mindenképpen külön írandó és mondandó, de a hírolvasó egy svunggal, a fenti módon kihányta magából ezt a két szót.
2015. nov. 28. 13:16
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
63%
Jó, és ezért képes voltál kérdést kiírni? Inkább futottál volna egy kört, vagy baszogattad volna őket helyettünk.
2015. nov. 28. 13:29
 2/15 A kérdező kommentje:
Citromos, te vagy közülük való vagy, vagy (említett média) vagy "magyartanár"
2015. nov. 28. 14:40
 3/15 A kérdező kommentje:
Bizony, nagyon nem mindegy, hogy mivel sértegetik a "vájtfülüek" dobhártyáját - ill. "népnevelés" - csak nem a jó irányba.
2015. nov. 28. 14:41
 4/15 anonim ***** válasza:
Ez nem bugyuta beszédmód, hanem kötetlen, gyors beszéd, amiben érvényre jutnak a mássalhangzó-törvények. Ennyi erővel azt is kifogásolhatnád, hogy amikor azt mondjuk, hogy "csukd be az ajtót!" miért nem ejtjük ki a "d"-t.
2015. nov. 28. 18:28
 5/15 TappancsMancs ***** válasza:
Igen vannak olyan szavak amiknél nem ejtünk ki egy hangot beszéd közben. Pl: utca. A 'c' nélkül mondjuk mert így nem annyira nyelv törö.
2015. nov. 28. 20:31
 6/15 TappancsMancs ***** válasza:

jááá :D jav

a 't' nélkül mondjuk.

2015. nov. 28. 20:32
 7/15 A kérdező kommentje:
Szóval akkor szerinted az rendjén van, hogy : "luxuSSZálló"? (dupla)SZ -szel kimondva ? Ha igen, akkor én neked mindent elhiszek. Kérem, írjanak már olyanok is, akik értenek hozzá, ill. nem az eget akarják bemeszelni (zöldre akár).
2015. nov. 28. 21:31
 8/15 A kérdező kommentje:
De ugye, a "kötetlen, gyors beszéd, amiben érvényre jutnak a mássalhangzó-szabályok" - c. nyelvtani szabály az a "luxuSSZálló", és a "konfliktuZZajlik" kimondásánál "nem játszik" (!?). Akkor meg, miről beszélsz?
2015. nov. 28. 22:25
 9/15 anonim ***** válasza:

"Ha igen, akkor én neked mindent elhiszek"

Nyelvészetet tanulok, úgyhogy inkább nekem higgy, mint másnak.

"De ugye, a "kötetlen, gyors beszéd, amiben érvényre jutnak a mássalhangzó-szabályok" - c. nyelvtani szabály az a "luxuSSZálló", és a "konfliktuZZajlik" kimondásánál "nem játszik" (!?). Akkor meg, miről beszélsz?"

Ennek a mondatnak fuss neki még egyszer, mert nem értem. Én azt írtam, hogy itt igenis szerepet játszanak mássalhangzó-szabályok (jelöletlen, hátraható teljes hasonulás, ha jól gondolom, vagyis, a szóhatárnál levő második hang átterjed az elsőre fesztelen, gyors beszédben). A rádióban valószínűleg hadarnak, így elmosódnak a mássalhangzó-határok. Nincs ebben semmi új, ugyanez játszódik le, amikor te kimondod azt, hogy "mindnyájan" (és ne hipsterkedjél nekem azzal, hogy te igenis úgy mondod, hogy külön ejted a d-t meg az ny-t, nem úgy, hogy "minnyájan", ahogy a magyar emberek szokták).

2015. nov. 29. 01:47
 10/15 anonim ***** válasza:
Persze, nem értek egyet és egyből az ellentétes oldallal vagyok, te a Politika rovatból szabadultál ide?
2015. nov. 29. 12:49
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!