Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Ez hogy helyes a magyar nyelvben?

Ez hogy helyes a magyar nyelvben?

Figyelt kérdés

Jelen időben: Mindig így csinálom, vagy mindig így szoktam csinálni?

Múlt időben: Mindig így csináltam, vagy mindig így szoktam csinálni?

A szoktam jelen idő, vagy múlt idő?

2015. aug. 15. 22:36
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
A szoktam nem az időre utal hanem egy folyamatra mind a 4 helyes amit leírtál. :D 22/f Legalább is szerintem.
2015. aug. 15. 22:58
 2/6 anonim ***** válasza:
Szerintem múlt időben a csináltam a helyes. A szoktam az arra vonatkozik hogy a közeli múltban azaz mostanában a szokásos tevékenységem ez a módszer.
2015. aug. 15. 23:02
 3/6 anonim ***** válasza:
jelen időben mindkét mód helyes, mert a szoktam itt a megszoktam -nak a rövidülése tehát e teljes mondat így lenne: megszoktam, hogy így csinálom. csak ez már kihalt, átalakult. viszont a jelen lévő dologra utal. múlt időben pedig, a mindig így csináltam a helyes, mert csak így utalsz a múltra.
2015. aug. 15. 23:40
 4/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. Én is így gondolom. De ha valaki azzal érvel, hogy a "tt" a múlt idő jele és a "szokott" is 2 t? :D
2015. aug. 16. 08:33
 5/6 anonim ***** válasza:

Ez egy érdekes jelensége a magyar nyelvnek, a "szoktam" segédigét múlt idejű formában használjuk, akkor is, ha jelen időt akarunk vele kifejezni. Ha mindenképpen meg akarjuk különböztetni a múltat a jelentől, akkor körülírás szükséges, pl. "régebben szoktam" / "mostanában szoktam".

Két ilyen segédigénk van a "szoktam" és a "járok", hasonló funkcióval, ami egy igeaspektust fejez ki. Hasonló célt szolgál, mint pl. az angol "ing"-es alak, vagy a török -iyor- . Csak mi a "szoktam"-mal pont azt az esetet akarjuk kifejezni, amikor az angolban nincsen az "ing"-es alak, csak a sima ige.

I'm singing - énekelek (épp most)

I sing - énekelek, nem feltétlen most, de mostanság, mert ez a hobbim. Másképpen: szoktam énekelni.

Vagy: Járok úszni. Jártam úszni. A "jár"-nál megkülönböztetjük az igeidőt, a "szokik" mindig múlt időben van.

2015. aug. 18. 00:46
 6/6 anonim ***** válasza:
Múlt időben: Mindig így szoktam volt. Legalábbis a környékünkön mindenki így mondja (heves megyei vagyok).
2015. szept. 5. 14:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!