Mit jelent az a kifejezés, hogy "röghöz kötött"? Mire mondjuk?
Figyelt kérdés
Előre köszi a válaszokat!2010. márc. 8. 11:34
1/8 anonim válasza:
a röghöz kötöttség a középkorban a jobbágyok költözési tilalmát jelentette. ma használják a kifejezést arra, ha valahol (pl. Mo.-n) nem túl mobilis a munkaerő. utóbbira ez egy hülye kifejezés egyébként szerintem.
2/8 anonim válasza:
Ugyanaz,mint a földhöz ragadt kifejezés.Az első elég jól leírta. Ma használják arra is,aki maradi gondolkodású,ragaszkodik minden megszokott dolgához.
3/8 anonim válasza:
a maradi gondolkodású emberekre még nem hallottam ezt.
4/8 anonim válasza:
A "röghöz kötött" (ma) olyan ember, aki el sem tudja képzelni, hogy máshol éljen, mint ahol született, legyen az kisebb (falu) vagy nagyobb (pl Magyarország), de mindenképpen adott terület.
A "földhözragadt" jelzőt inkább a nincstelen, szegény emberekre használják.
5/8 anonim válasza:
nem,nem: földhözragadt gondolkodású ember az, aki úgymond "túl praktikus" oldaláról nézi a dolgokat, nem szokott emelkedetteb, elvontabb dolgokon gondolkodni.
6/8 anonim válasza:
Mikor általánosban dolgozati kérdés volt,egy rendkívül rossz(de leleményes)osztálkytárs ezt válaszolta:Röghözkötés: "a parasztokat egy földből kiálló röghöz kötötték".Istenem de szép idők voltak!:))
7/8 anonim válasza:
11:53-as szerintem a földönfutóra gondolt. :)
8/8 anonim válasza:
A jobbágysághoz kötött kifejezés, ők ugyanis nem hagyhatták elés nem cserélhették el sem munkájukat sem lakóhelyüket. később a kifejezés már arra utalt, hogy valaki olyan erős érzelmi szálakkal kötődik egy helyhez, hogy képtelen elhagyni. De jelentheti azt is, hogy olyan anyagi,társadalmi körülmények közé kényszerült, hogy nem tud élni a mozgásszabadságával.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!