Milyen nyelvtani megoldások vannak kihalófélben?
olyasmire gondolok,mint a "lészen", "vala"
tudjuk mit jelent,de hétköznapi nyelvben nem használjuk már.
tudtok ilyeneket mondani?
tényleg,a jövőidő nem is annyira fontos,hiszen jelennel is ki lehet fejezni.most észtül tanulok,amiben egyáltalán nincs jövőidő,ami néha furcsa mikor pl. magyarul azt a bizonyos fog.....ni-t használnám automatikusan.
ez a nyest-es cikk elég érdekes felvetés
köszi a válaszokat
A körülírásos jövő idő (-ni fog)
Az ikes ragozás
A beálló melléknévi igenév (-andó, -endő)
Nem vagyok nyelvész, de elhiszem, hogy a "fog... -ni" alak kihalófélben van. Elég régen használjuk már a "majd" szót a jelenidejű igealakkal, de erről eddig itt senki nem beszélt.
"Mikor szólsz erről a szüleidnek? Majd elmesélem nekik."
Van, hogy a "fog... -ni" alak még helytelenül is hangzik, holott nyilván nem az, én pl. szívesebben használom a "majd elmúlik" alakot, mint az "el fog múlni"-t.
Legalábbis úgy tűnik, de ezek csak példák. Nyilván vannak más ilyen esetek is.
Majd megeszem, majd megcsinálom stb. Minden esetre ez így határozatlanabb jövőnek hangzik, mint a meg fogom enni, meg fogom csinálni stb.
A "majd meg fogom csinálni" pedig (nekem) kimondottan pleonazmusnak túnik.
A francia nyelvben pl. három jövőidő létezik. Két "szabályos", és egy olyasmi, mint a magyar "fog...+ ...ni.
De ez a harmadik főleg a közeljövőre vonatkozik, és korántsem akar "kihalni"... :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!