Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Mi a különbség a gyűlölet és...

Mi a különbség a gyűlölet és utálat szavak jelentése közt?

Figyelt kérdés
Én mindig azt hittem hogy a gyűlölet az erősebb verziója ugyanannak az érzésnek/kifejezésnek, de most hogy olvasom az Egri Csillagokat, találtam benne egy ilyet: "Az egriek addig csak gyűlölték a törököt, de most már utálták is." Ha valóban a gyűlölet az erősebb kifejezés, akkor ennek nem sok értelme van... Vagy a szóhasználat változott annyit ebben a bő száz évben hogy nem értem meg, mit próbált ezzel Gárdonyi Géza mondani?
2015. ápr. 22. 23:18
 1/5 anonim ***** válasza:
100%
hm érdekes. Úgy értelmezem itt, hogy eddig gyűlölték: méltó, nagy ellenfelet láttak bennük, de megutálták, ezzel megvetéssel néztek rájuk és méltatlanak érezték az egész harcot velük szemben.
2015. ápr. 23. 08:04
 2/5 anonim ***** válasza:
57%

Az én olvasatomban a gyűlöl szó az erősebb az utálatnál. Az utálat egy passzív elutasítást feltételez nálam, míg a gyűlölet egy aktív, negatív "foglalkozást" az utálat tárgyával.

Lehet, hogy ezen szavak jelentése abban a korban kissé eltérő volt. Szerintem ma már majdnem teljesen szinonim fogalmak a köznyelvben.

2015. ápr. 23. 09:28
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

Jó kérdés! :)

Én valahogy úgy érzem, hogy a gyűlöletben szenvedély van, az utálatban inkább undor, visszatetszés.

2015. ápr. 23. 10:17
 4/5 anonim ***** válasza:
100%

A gyűlölet szenvedélyes, és alapvetően érzelmi alapú. Háborúban az ellenséget gyűlölni "illik", ezért alapvető és természetes, hogy a törököket is gyűlölték.

Az utálat inkább a megvetéssel és undorral rokon, ezt viszont inkább olyasmi váltja ki, ami tudatosabb, és jobban elvárható rá indoklás, illetve indokolható.

Az egriek tehát most már nem csak hevesen a törökök halálát kívánták, hanem azt is meg tudták volna fogalmazni, hogy konkrétan mi nem tetszik nekik a törökökben.

Hasonló a szeretet és a kedvelés viszonyához. Megszeretni valakit fellobbanó szenvedélyből is lehet, tkp ok nélkül. Megkedvelni inkább azt szoktak, aki ezt valamivel kiérdemelte. Szóval alkalmasint elhangozhat olyan mondat, hogy "Most már nem csak szeretlek, de kedvellek is."

2015. máj. 10. 09:00
 5/5 anonim ***** válasza:

"Most már nem csak szeretlek, de kedvellek is."

Érdekes, nem mondom, hogy nem értek veled egyet, de a köznyelvben a "szeret" sokkal mélyebb érzelmi töltetnek tűnik, mint a "kedvel". Utóbbi olyan felületesebb, visszafogottabb.

2015. máj. 10. 11:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!