Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Mitől függ, hogy a latin T...

Mitől függ, hogy a latin T betűt C-nek avagy T-nek ejtjük? (Pl. A "pater"-t én még sosem hallottam "pácer"-nek. )

Figyelt kérdés
Ugyanez a helyzet mondjuk Tacitus nevével is... Tacitusnak ejtjük, és nem "Tacicusnak".

2015. ápr. 10. 19:30
 1/6 anonim ***** válasza:

Tudnál mondani olyan példát, ahol a t-t c-nek ejtjük?

Én sem.

Mert a latinban a t betűt t-nek ejtjük.

2015. ápr. 10. 19:38
 2/6 Shai-Hulud ***** válasza:
100%

"Tudnál mondani olyan példát, ahol a t-t c-nek ejtjük?

Én sem.

Mert a latinban a t betűt t-nek ejtjük."

Ez azért nem egészen így van. :-) például Horatius nevét "horáciusz"-nak ejtjük.

"1. A ti hangkapcsolatot akkor ejtjük ci-nek, ha

- utána magánhangzó következik (pl. crescentis, Atticus szavaknál t ejtendő),

- az i nem hosszú (vö. tōtīus /tó-TÍ-usz/)

- előtte nincs s, t, x (vö. Sextius /SZEX-ti-usz/)

- ha a szó nem görög átvétel (vö. Miltiadēs /mil-TI-a-dész/).

[link]

2015. ápr. 10. 19:57
 3/6 anonim ***** válasza:
0%

T-nek ejtés: mindig

C-nek ejtés: soha

Ilyen egyszerű a szabály

2015. ápr. 10. 19:59
 4/6 anonim válasza:

Az ellentmondás elkerülése érdekéven:

Alapvetően két kiejtési lehetőség van a latinban, az erazmuszi és a restituált.

A restituáltban a t mindig t marad, a c mindig k, az ae áj, az oe oj lesz. Nyelvészek szerint a rómaiak így beszéltek.

Az erazmuszi kiejtés szerint a ti ci-vé változik ha magánhangzó követi, a c akkor lesz k ha magas magánhangzó követi, az oe ö, az ae pedig é. Ezt inkább az egyház használja, de a köztudatban is ez van elterjedve.

2015. ápr. 13. 15:56
 5/6 anonim ***** válasza:
...de minthogy a hangfelvételt csak a XIX. században találták fel, igazából nem tudjuk biztosan, hogy annál régebben hogyan beszéltek az emberek. Főleg a magánhangzók bizonytalanok.
2015. ápr. 13. 21:20
 6/6 anonim válasza:
Bár ez nem szakvélemény, de a nyelvészek valószínűleg képesek megközelíteni a pontosan a valóságot. Például a disztichonban, hexameterben és pentameterben írt versek alapján pont a magánhangzók ejtését lehet leellenőrizni. Hogy mit kell leellenőrizni, azt az élő nyelvekben előforduló azonosságok alapján gondolják ki. Ha pl. a németben tudod, hogy a Kaisert áj-jal ejtik és azt is tudod, hogy latinul van olyan, hogy caesar, akkor egy ötlet máris van. Ezután kell találni egy ugyanilyen analógiát és az időmértékes verselésen lehet tesztelni a teóriát.
2015. ápr. 15. 17:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!