Angolul létezik a "köz" szó, mint közterületnév?
Sokkalinkább squere.
Angolul a közterület a "public place", de így, hogy "-köz" inkább csak itthon használatos.
Viszont a Corvin-köz az angolul Corvin-squere, úgy gondolom ez elég nyomós érv.
Az, hogy a magyarok félrefordítanak valamit, nekem nem igazán nyomós érv. Elég ránézni a metró "nyomd gombot", "nyisd ajtót" kiírásaira, hogy ne igazán higgyek a Corvin-köznek angolul.
square - (négyszöletű) tér; USA-ban háztömb (és persze még millió jelentése van, de az nekünk most érdektelen)
close
lane
alley
alleyway
ezeket szokták használni... és mindegyiknek van más jelentése is (pl. sikátor, fasor, stb.)
Szerintem alley az egyetlen valóban közeli megfelelő.
square az a tér.
Lane az az utca/út változata (sáv/ösvény).
Corvin square nem értem, miért lenne félrefordítás, amikor az a Corvin tér neve, nem a Corvin közé.
lane
- ösvény, dűlőút
- keskeny mellékutca, köz, átjáró
- (traffic) ~ - (forgalmi) sáv... (és itt külső, belső forgalmi sávok következnek az szótárban)
- sáv [uszodában] pálya
- [sport futópálya
- hajózási útvonal
a "close" hála istennek és az angol nyelvnek lehet ige, melléknév, határozószó és főnév, ez utóbbiként
- bekerített terület, magánterület
- iskolai játszótér
- zsákutca
- köz
alley
- fasor
- köz, sikátor, utcácska
- átjáró (padsorok között)
- folyosó (teniszpályán)
- tekepálya
alleyway
- sikátor
- fasor
- köz
be kell vallanom, a "close"-zal még nem találkoztam a könyvekben "utca" jelentésben, de a lane-nel és az alley-vel rengetegszer... az nem rémlik, hogy valaha is köznek fordítottam volna; az alley-t, ha nem fasor, valamiért mindig sikátornak magyarítom :)
"Corvin square nem értem, miért lenne félrefordítás, amikor az a Corvin tér neve, nem a Corvin közé."
Jogos, ha a tér neve, teljesen OK (főleg, ha négyszögletű:))) Valamit biztos félreértettem a korábbi hozzászólásban. Sorry.
"Mews"
Én Londonban ezt szoktam látni olyan utcácskák megnevezésében, amit én "köz"-nek neveznék.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!