Az övön aluli kifejezést gúnyos megjegyzésre mondjuk, azt tudom. De inkább olyanokra, amiknek van valóságtartalmuk?
Nem gunyos megjegyzesre nondjak, hanem olyanra, ami sportszerutlen, nem fair, sunyi, hatulrol jovo, aljas. A boxbol szarmazik, ahol ov ala nem utunk.
Fuggetlenul a gunyos hangveteltol es a valosagtartalomtol.
A valóságtartalomra is utalhat.
Ha pl a vita hevében valakinek mondok valamit, és ő azzal kontráz rá, hogy "Na ez övön aluli volt.." akkor én aazt úgy könyvelem el, hogy egyetért velem, nem tagadja azt, amit mondtam neki, elfogadja, és igazat ad, de rosszul esik neki, fáj az igazság, szégyelli stb.
Ha nem így lenne, akkor nem ezt mondaná, hanem azt hogy " ez nem igaz" v. "hazug" vagy stb. Akkor egyből kapálózna hogy amit rá mondtam, azt ő nem úgy gondolja, nem úgy értelmezi, stb.
Igen, olyanokra.
A lényeg, hogy ne kapcsolódjon az adott helyzethez (pl. vitatémához) a megjegyzés, viszont alkalmas legyen a (-z egyébként győztes) vitapartner kisebbé tételére, megalázására.
Sovány: - A pi értéke 2.5
Kövér: - Nem, mert 3.14
(Megnézik, tényleg 3.14)
Sovány: - Akkor is egy hájfejű zsírdisznó vagy!
Az utolsó mondat ilyen, övön aluli, aljas megjegyzés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!