Jó térkép. Én, azon csodálkozom, hogy a baszkokkal nem vagyunk hivatalosan nyelvrokonok? ;)
No most összedől a világ, hogy van Európában négy nem indoeurópai nyelv? - jó persze mintha négy a hatásuk alá került, de nem azok.
Ez a türk, finn kérdés azért volt veszett fejsze nyele, mert a labrador milyen hal kérdés volt.
Fogsz egy térképet , egy óvodást aki kiszínezi, aztán jelentesd meg egy újságban, vagy a neten, és már lehet is róla vitatkozni.
Ekkora baromságot régen láttam.
Neked most mi a kérdésed?
"Én, azon csodálkozom, hogy a baszkokkal nem vagyunk hivatalosan nyelvrokonok? ;)"
Nem tudom, hogy ezen csodálkozol-e, de ha az a kérdés, hogy nyelvrokonok vagyunk-e a baszkokkal, akkor a válasz: nem.
A térképről annyit, hogy pontatlan. Egyrészt "román"-nak titulálja az újlatin nyelveket (valószínűleg fordítási hiba, mert angolul "romance languages"), másrészt vitatott, hogy hol van Európa határa, hiszen néha még a kaukázusi országokat is Európa részének tekintjük. Ez esetben pedig bele kéne venni a listába a törököt. Egyébként vannak további finnugor nyelvek Skandinávia északi részén és Északkelet-Európában a finnen kívül.
"No most összedől a világ, hogy van Európában négy nem indoeurópai nyelv?"
Miért dőlne össze? Ki állít olyat, hogy összedől? Kivel vitatkozol? Magaddal?
"Ez a türk, finn kérdés azért volt veszett fejsze nyele, mert a labrador milyen hal kérdés volt."
Ezt a mondatot nem tudom értelmezni. Mit fogyasztottál, mielőtt ezt leírtad? Vagy még félálomban voltál?
(Az a mondat egy vicc volt.) Térkép nyilván még csak nem is közepes, színezhetem magam is volna egyet. De pont idegen és ebben a tekintetben nem elfogultsága miatt érdekes.
Pont az, hogy Európa egy jól védhető félsziget Euró-Ázsia nyugati harmadával egy kultúrában élve a teljes mediterrán térséggel a 19. századig nagyon élő és fontos szimbiózisban. És a magyar nyelv gyönyörű, nagyon szép lett a nyelv újítás, az "ly" felesleges lenne, ha nem lenen színfolt.
Soha nem fogjuk meg tudni, honnan ered a gyökere és milyen nyelvcsalád része a magyar nyelv, kettőt kizárhatunk a finnugort és a türköt, történelmi hely és idő pontok miatt. Régészetileg ki is zárták, de tudjuk mostohagyerek és, nyelvészek nem sokan állnak velük szóba és maximum elferdítve tárgyalják a leleteket.
Most ha nem tudjuk és ezt elismerjük, attól kevesebbek lennénk???
"Pont az, hogy Európa egy jól védhető félsziget Euró-Ázsia"
Eurázsia. Bocs, hogy kijavítom, nagyon zavart.
"nyugati harmadával egy kultúrában élve a teljes mediterrán térséggel a 19. századig nagyon élő és fontos szimbiózisban. És a magyar nyelv gyönyörű, nagyon szép lett a nyelv újítás, az "ly" felesleges lenne, ha nem lenen színfolt."
Eléggé csapongóak a gondolataid, nem igazán értem, hogy a mediterrán térséggel való együttéléshez pontosan hogy jön a nyelvújítás. Az ly eredetileg nem volt felesleges, csak egy olyan hangot jelöl, ami mára már nem igazán létezik a nyelvünkben (állítólag tájnyelvi nyelvjárásokban még használják az orosz palatális l-hez hasonló hangot). Ma mindenesetre valóban feleslegesnek tekinthető, mert az általa jelölt hang egybeolvadt a j-vel.
"Soha nem fogjuk meg tudni, honnan ered a gyökere és milyen nyelvcsalád része a magyar nyelv,"
Nanana. De igen, pontosan tudjuk.
"kettőt kizárhatunk a finnugort és a türköt, történelmi hely és idő pontok miatt."
Mi az, hogy történelmi "hely és időpontok miatt"? Időpontot orvosi rendelőkbe meg hivatalokba szoktunk kérni. Úgy látom, nem igazán tudod megfogalmazni a gondolataidat, hány éves vagy? Gondolom "történelmi szempontok"-at akartál írni.
Egyébként pedig pontosan tudjuk, hogy a magyar finnugor nyelv. Akár tetszik, akár nem, ez az igazság, és ezt hozzáértő nyelvészek nem vitatják. Akik vitatják, azok a délibábos álnyelvészek, akik nem értenek ehhez a kérdéshez (ilyen például Mario Alinei) és a laikusok, akik szintén nem értenek hozzá. Ahhoz, hogy megértsd, miért finnugor nyelv a magyar, kéne egy kicsit olvasnod a történeti és összehasonlító nyelvészetről és be kéne járnod finnugrisztika órára.
"Régészetileg ki is zárták,"
Nem tudom, ki zárta ki, de a nyelvrokonság nem elsősorban régészeti kérdés. Továbbra is igaz, amit a laikusok szintén elfelejtenek, hogy nyelvrokonság nem egyenlő genetikai rokonság. Az afrikaans-t beszélő dél-afrikaiak nem genetikailag rokonai az európaiaknak pl.
"de tudjuk mostohagyerek és, nyelvészek nem sokan állnak velük szóba és maximum elferdítve tárgyalják a leleteket. "
Nem "mostohagyerek". Mostohagyerek pl. a baszk, aminek tényleg nincs ismert rokona. És megjegyzem, sokkal rosszabb helyzetben vannak, mint mi. Nekünk van országunk és a nyelvünk beszélők számát tekintve wikipédia szerint jelenleg 74. helyen áll. Ehhez azt kell tudni, hogy körülbelül 3000 nyelvet tartanak nyilván a világon, melyek nagy részét kevesebb, mint pár ezer ember beszéli. Tehát nem vagyunk veszélyeztetettek és benne vagyunk a top100-ban.
"Most ha nem tudjuk és ezt elismerjük, attól kevesebbek lennénk???"
Nem tudom, mire gondolsz, de visszadobok egy kérdést: ha a kétkedők elismernék, hogy finnugor eredetű a nyelvünk, akkor attól kevesebbek lennénk? Miért fáj ez egyeseknek? Miért tartják gáznak? Mindenáron abban akarsz hinni, hogy ősi, sumer eredetű nép vagyunk, az atlantiszi szíriusziak közvetlen leszármazottai, a világ titkos ezoterikus tudásának letéteményesei? Ha az igazságra vagy kíváncsi, akkor fogadd el, bármi is az.
Semmi zavarodottságra utalót nem állítók.
Nyelvváltás ingen ismert, nylevek egymásra hatás, szókincs, nyelvtan, etc.
Egy orosz tudós, a kor legnagyobb ismereteivel felvértezve, a teljesen tanácstalan magyaroknak, csak úgy megjegyezte anno, hogy a finn vendégei nyelvének hangzása mennyire hasonlít a magyarra. Erre épült utána egy kb. már a "brit tudósok kimutatták" elmélet halmazrendszer.
Csak probléma, hogy a nyelvnek sajnos a finnugor és türk eredete is megbukott, nem általam. Hanem nyelvészek által feltárt tnyek alapján. Valahonnan belső Ázsiából ered, de mint tudjuk ott a "mongolok alapos munkát végeztek", tehát még nyelv rokont találi is esélytelen.
És tény a finn és a türk és persze a német hatás is. De pont a gyökereiben egyikhez sem (az indoeurópai nyelvekhez), nem hasonlítható, csak mint a gereblye a billentyűzethez. Eszköz-eszköz
gereblye a billentyűzethez
tényleg jobban hasonlítanak mint az
üveggolyó és a pásztorbót
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!