Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Jó térkép. Én, azon csodálkozo...

Jó térkép. Én, azon csodálkozom, hogy a baszkokkal nem vagyunk hivatalosan nyelvrokonok? ;)

Figyelt kérdés

[link]

No most összedől a világ, hogy van Európában négy nem indoeurópai nyelv? - jó persze mintha négy a hatásuk alá került, de nem azok.

Ez a türk, finn kérdés azért volt veszett fejsze nyele, mert a labrador milyen hal kérdés volt.

2014. nov. 17. 05:26
 1/9 A kérdező kommentje:
No most összedől a világ, hogy van Európában négy nem indoeurópai nyelv?
2014. nov. 17. 05:27
 2/9 anonim ***** válasza:
100%
(a finn és az észt erősen rokon nyelv, közeli rokonságban)
2014. nov. 17. 07:48
 3/9 Trafó1 ***** válasza:
84%

Fogsz egy térképet , egy óvodást aki kiszínezi, aztán jelentesd meg egy újságban, vagy a neten, és már lehet is róla vitatkozni.

Ekkora baromságot régen láttam.

2014. nov. 17. 08:04
 4/9 anonim ***** válasza:
94%

Neked most mi a kérdésed?

"Én, azon csodálkozom, hogy a baszkokkal nem vagyunk hivatalosan nyelvrokonok? ;)"

Nem tudom, hogy ezen csodálkozol-e, de ha az a kérdés, hogy nyelvrokonok vagyunk-e a baszkokkal, akkor a válasz: nem.

A térképről annyit, hogy pontatlan. Egyrészt "román"-nak titulálja az újlatin nyelveket (valószínűleg fordítási hiba, mert angolul "romance languages"), másrészt vitatott, hogy hol van Európa határa, hiszen néha még a kaukázusi országokat is Európa részének tekintjük. Ez esetben pedig bele kéne venni a listába a törököt. Egyébként vannak további finnugor nyelvek Skandinávia északi részén és Északkelet-Európában a finnen kívül.

"No most összedől a világ, hogy van Európában négy nem indoeurópai nyelv?"

Miért dőlne össze? Ki állít olyat, hogy összedől? Kivel vitatkozol? Magaddal?

"Ez a türk, finn kérdés azért volt veszett fejsze nyele, mert a labrador milyen hal kérdés volt."

Ezt a mondatot nem tudom értelmezni. Mit fogyasztottál, mielőtt ezt leírtad? Vagy még félálomban voltál?

2014. nov. 17. 08:41
 5/9 A kérdező kommentje:

(Az a mondat egy vicc volt.) Térkép nyilván még csak nem is közepes, színezhetem magam is volna egyet. De pont idegen és ebben a tekintetben nem elfogultsága miatt érdekes.

Pont az, hogy Európa egy jól védhető félsziget Euró-Ázsia nyugati harmadával egy kultúrában élve a teljes mediterrán térséggel a 19. századig nagyon élő és fontos szimbiózisban. És a magyar nyelv gyönyörű, nagyon szép lett a nyelv újítás, az "ly" felesleges lenne, ha nem lenen színfolt.

Soha nem fogjuk meg tudni, honnan ered a gyökere és milyen nyelvcsalád része a magyar nyelv, kettőt kizárhatunk a finnugort és a türköt, történelmi hely és idő pontok miatt. Régészetileg ki is zárták, de tudjuk mostohagyerek és, nyelvészek nem sokan állnak velük szóba és maximum elferdítve tárgyalják a leleteket.

Most ha nem tudjuk és ezt elismerjük, attól kevesebbek lennénk???

2014. nov. 18. 01:07
 6/9 anonim ***** válasza:
67%

"Pont az, hogy Európa egy jól védhető félsziget Euró-Ázsia"

Eurázsia. Bocs, hogy kijavítom, nagyon zavart.

"nyugati harmadával egy kultúrában élve a teljes mediterrán térséggel a 19. századig nagyon élő és fontos szimbiózisban. És a magyar nyelv gyönyörű, nagyon szép lett a nyelv újítás, az "ly" felesleges lenne, ha nem lenen színfolt."

Eléggé csapongóak a gondolataid, nem igazán értem, hogy a mediterrán térséggel való együttéléshez pontosan hogy jön a nyelvújítás. Az ly eredetileg nem volt felesleges, csak egy olyan hangot jelöl, ami mára már nem igazán létezik a nyelvünkben (állítólag tájnyelvi nyelvjárásokban még használják az orosz palatális l-hez hasonló hangot). Ma mindenesetre valóban feleslegesnek tekinthető, mert az általa jelölt hang egybeolvadt a j-vel.

"Soha nem fogjuk meg tudni, honnan ered a gyökere és milyen nyelvcsalád része a magyar nyelv,"

Nanana. De igen, pontosan tudjuk.

"kettőt kizárhatunk a finnugort és a türköt, történelmi hely és idő pontok miatt."

Mi az, hogy történelmi "hely és időpontok miatt"? Időpontot orvosi rendelőkbe meg hivatalokba szoktunk kérni. Úgy látom, nem igazán tudod megfogalmazni a gondolataidat, hány éves vagy? Gondolom "történelmi szempontok"-at akartál írni.

Egyébként pedig pontosan tudjuk, hogy a magyar finnugor nyelv. Akár tetszik, akár nem, ez az igazság, és ezt hozzáértő nyelvészek nem vitatják. Akik vitatják, azok a délibábos álnyelvészek, akik nem értenek ehhez a kérdéshez (ilyen például Mario Alinei) és a laikusok, akik szintén nem értenek hozzá. Ahhoz, hogy megértsd, miért finnugor nyelv a magyar, kéne egy kicsit olvasnod a történeti és összehasonlító nyelvészetről és be kéne járnod finnugrisztika órára.

"Régészetileg ki is zárták,"

Nem tudom, ki zárta ki, de a nyelvrokonság nem elsősorban régészeti kérdés. Továbbra is igaz, amit a laikusok szintén elfelejtenek, hogy nyelvrokonság nem egyenlő genetikai rokonság. Az afrikaans-t beszélő dél-afrikaiak nem genetikailag rokonai az európaiaknak pl.

"de tudjuk mostohagyerek és, nyelvészek nem sokan állnak velük szóba és maximum elferdítve tárgyalják a leleteket. "

Nem "mostohagyerek". Mostohagyerek pl. a baszk, aminek tényleg nincs ismert rokona. És megjegyzem, sokkal rosszabb helyzetben vannak, mint mi. Nekünk van országunk és a nyelvünk beszélők számát tekintve wikipédia szerint jelenleg 74. helyen áll. Ehhez azt kell tudni, hogy körülbelül 3000 nyelvet tartanak nyilván a világon, melyek nagy részét kevesebb, mint pár ezer ember beszéli. Tehát nem vagyunk veszélyeztetettek és benne vagyunk a top100-ban.

"Most ha nem tudjuk és ezt elismerjük, attól kevesebbek lennénk???"

Nem tudom, mire gondolsz, de visszadobok egy kérdést: ha a kétkedők elismernék, hogy finnugor eredetű a nyelvünk, akkor attól kevesebbek lennénk? Miért fáj ez egyeseknek? Miért tartják gáznak? Mindenáron abban akarsz hinni, hogy ősi, sumer eredetű nép vagyunk, az atlantiszi szíriusziak közvetlen leszármazottai, a világ titkos ezoterikus tudásának letéteményesei? Ha az igazságra vagy kíváncsi, akkor fogadd el, bármi is az.

2014. nov. 18. 11:18
 7/9 A kérdező kommentje:

Semmi zavarodottságra utalót nem állítók.

Nyelvváltás ingen ismert, nylevek egymásra hatás, szókincs, nyelvtan, etc.

Egy orosz tudós, a kor legnagyobb ismereteivel felvértezve, a teljesen tanácstalan magyaroknak, csak úgy megjegyezte anno, hogy a finn vendégei nyelvének hangzása mennyire hasonlít a magyarra. Erre épült utána egy kb. már a "brit tudósok kimutatták" elmélet halmazrendszer.

Csak probléma, hogy a nyelvnek sajnos a finnugor és türk eredete is megbukott, nem általam. Hanem nyelvészek által feltárt tnyek alapján. Valahonnan belső Ázsiából ered, de mint tudjuk ott a "mongolok alapos munkát végeztek", tehát még nyelv rokont találi is esélytelen.

És tény a finn és a türk és persze a német hatás is. De pont a gyökereiben egyikhez sem (az indoeurópai nyelvekhez), nem hasonlítható, csak mint a gereblye a billentyűzethez. Eszköz-eszköz

gereblye a billentyűzethez

tényleg jobban hasonlítanak mint az

üveggolyó és a pásztorbót

2014. nov. 20. 07:25
 8/9 A kérdező kommentje:
És elnézést tízen éves angol nyelvhasználat mellett, meg kopott magyar tudásom, egy billentyűzetet még tudtam rendelni, de böngésző helyesírás javítót még nem találtam.
2014. nov. 20. 07:30
 9/9 anonim ***** válasza:
54%
A kérdező nagyon elszívta az agyát. XD A magyar nyelv finnugor eredetű, egy olyan alapnyelvre megy vissza, amelyet 7 000 évvel ezelőtt beszéltek az Urál környékén.
2016. jan. 21. 21:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!