Valaki el tudja magyarázni a france-euro-express 1 Unit 3 nyelvtanjÁt őszi szünet után dogat írunk belőle es nem értem?
Szia, esetleg ird le hogy mégis mi ott a nyelvtani rész, hogy azok is tudjanak segiteni akiknek nincs meg a konyv :)
Nekem is euro express-em volt, ennek màr 6 éve, de nem tettem el.
Les prépositions de lieu
Article défini ou article indéfini
Le pronom personnel on
1. Les prépositions de lieu :
2. article indéfini/article défini
Article indéfini = hatarozatlan nevelo = un, une, des =egy
Article défini = hatarozott nevelo = le, la, les = a, az
3. Le pronom personnel "On"
Szia, nem nagyon értem mit kéne ezeken magyarazni, melyik részét nem érted ?
Hát látod ezért kéne odafigyelni az órákon.
Az "article défini"-t (határozott névelőt) és az "article indéfini"-t (határozatlan névelőt) ugyanúgy használod, mint a magyarban. Annyi a különbség, hogy a francia megkülönbözteti a hímnemet és nőnemet, szóval a hímneműeknél használod a következőket: "le" vagy "un", a nőneműeknél pedig: "la" vagy une". Meg a franciában a határozatlan névelőnek többesszámú alakja is van, ez a "des", ami a magyarban külön nem létezik.
Pronom personnel 'on': Ez egy ugyanolyan személyes névmás, mint az "én, te, ő, mi, ti, ők" (je, tu, il/elle, nous, vous, ils/elles), csak ez egy általános személyes névmás. Az igéket utána E/3.-ban ragozod (mint az il/elle után), de mégis a magyar "mi"-nek felel meg, vagy amikor csak T/3.-ban fejezünk ki valamit. Itt van pár példa:
Ebben a boltban vehetünk/tudunk venni ruhákat.
On peut acheter des vêtements dans cette boutique. (Tehát nincs kimondva, hogy pontosan kik vagyunk azok a "mi", csak általánosan van kijelentve..)
Azt mondják, hogy a sport fontos.
On dit que le sport est important. (Tehát nincs külön kijelentve, hogy KIK mondják, csak általánosan mondjuk, hogy az emberek ezt vagy azt mondják...)
Most ezek béna mondatok voltak, de a lényeget megmutatják.
Prépositions de lieu: Meg kell őket tanulni, nincs nagyon rajta mit magyarázni. De ha valami KONKRÉT dolog érdekel ennek kapcsán, akkor azt kérdezd meg pontosan.
Remélem, segítettem valamelyest. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!