A kilencvenes éveket hogy írják? 90' vagy '90?
’90-es évek, de nem kötelező kitenni, a 90-es évek is jó.
Vö.: [link]
Értjük, hogy te azt gondoltad – de tévedtél.
Ha már megtiszteltünk azzal, hogy tömegesen adtunk neked jobbnál jobb válaszokat, akkor tedd meg, kérlek, hogy elolvasod azokat, és egyúttal javaslom hozzáigazítani a világképedet is.
Fölösleges hajtogatni ugyanazt a tévedést, attól még nem lesz úgy.
Az aposztróf (= hiányjel) az 1990 elejéről lehagyott "19"-et helyettesíti, de nem kötelező kitenni.
’90 = 1990
(ez egy év, így is, úgy is)
’90-es évek = 90-es évek = 1990-es évek
(ez pedig 10 év, vagyis egy évtized)
Az „-es évek”-t nem lehet lespórolni a végéről. Ha nincs ott, akkor nem ugyanazt jelenti: ’90 nem ugyanaz, mint a ’90-es évek.
„'90-ben született” = 1990. 01. 01. és 1990. 12. 31. között született (= egy év)
„A '90-es években született” = 1990. 01. 01. és 1999. 12. 31. között született (= tíz év)
Ennél jobban nem tudom „szájba rágni” – kérem a válaszom elfogadását... :-)
’90 = 1990
ezt nem tudtam, köszönöm
én nagyon sok helyen láttam úgy használni, hogy az a 90-es éveket akarta jelenteni, akkor ők mind rosszul használták? Cd borítótól kezdve, könyveken át, nagyon sokféle kiadványban szerepel helytelenül akkor
Ha tényleg így van, akkor az téves, igen.
Esetleg mutass példát (most vagy később), hátha kiderül a turpisság.
Arra tudok tippelni – ha már a CD-t említetted –, hogy angol nyelvű szöveget (CD-borítót stb.-t) láttál, ott pedig valóban elég változó a helyzet. Ha jól tudom, akkor elvileg náluk is ugyanúgy működne, mint nálunk: ’90s
(Vö.: [link] ), de valóban ott sokszor mégis inkább az s elé teszik az aposztrófot:
stb.
Persze végül is kicsit érthető: náluk nincs benne kötőjel, és hát milyen hülyén néz ki egy szám, meg egy kisbetű közvetlenül egymás mellett, tegyük már be közé azt a kis aposztrófot, amúgy is úgy lötyög az ott a szélén, aztán még itt a nagy pakolásban leesik, és kereshetjük... jobb lesz az ott belül – gondolja, az egyszeri angol nyelvhasználó. :-)
Egyébként hasonló a helyzet a betűszavakkal is, pl. – ha már a CD-knél tartunk –: MCs vs. MC's
Egy „normális” oldalon MCs:
De ettől még sokszor használják aposztróffal a közepén:
Bomfunk MC's, Stereo MC's stb.
De még ők sem mindig, a borítókészítő kezében van a "sorsuk":
Ráadásul az MCs-ben nincs semmi hiány, amit jelezni kéne, szemben a ’90s-zel. Viszont ők kevésbé kötőjelezgetnek ugye (hiszen nemigen vannak toldalékaik, amiket a számokhoz, rövidítésekhez, tulajdonnevekhez, idegen szavakhoz kell kapcsolni, mint nálunk), amúgy viszont gyakrabban aposztrófozgatnak, azért nekik ez "áll kézre" jobban (meg persze a ’80s-’90s mizéria miatt is ez jut eszükbe leghamarabb).
Szóval "odaát" (= angol nyelvterületen) azért nagyobb a katyvasz ezen a téren, úgy érzem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!