Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Hogy írjuk helyesen?

Hogy írjuk helyesen?

Figyelt kérdés

Sziasztok, meglepett, hogy egy amerikai film hivatalos magyar címe Műkincs hajsza.

[link]

Szerintetek nem Műkincshajsza lenne a helyes?

2014. szept. 18. 09:09
 1/10 anonim ***** válasza:
0%
Nem helyes egybeírva.
2014. szept. 18. 09:47
 2/10 anonim ***** válasza:
100%

A Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete helyesírás-tanácsadása szerint egybe kell írni.

Itt olvasható az indoklás, hivatkozás is:

[link]

2014. szept. 18. 10:22
 3/10 anonim ***** válasza:
100%

Én is egybeírnám, de jön majd BringaManó a sodrófával...

Igazad van, utolsó, bár ez a link bizonyítottan nem mindig adja meg a helyes választ..

2014. szept. 18. 10:50
 4/10 Andizsuzsi ***** válasza:
100%

egybeírva

de filmek, könyvek, versek és egyéb művészeti alkotások a helyesírás szabályaitól gyakran eltérnek

2014. szept. 18. 11:01
 5/10 anonim ***** válasza:
én is egybe írnám! külön szerintem értelmetlen is nem? az nem egy olyan hajsza, amiben a műkincsek versenyeznek valamiért/ akarnak valamit?
2014. szept. 18. 16:19
 6/10 BringaManó ***** válasza:
91%

#1: ??

#2: rendben, de nem kell képfeltöltéssel bíbelődni: ott van egy böszme nagy "+" jel (melléírva, hogy "megosztás"), arra ha rákattintasz, akkor megkapod a linket, amit idemásolhatsz: [link]

#3: én is egybeírnám (és az a sodrófa, hogy most spec. nincs sodrófa – csak azért, hogy ne legyen igazad ;-) de azért ne szeress ki...)

#4: ...de azért efölött csak akkor hunyjunk szemet, ha van valami értelme...

#5: maradjunk abban, hogy értelmetlen lenne. a te magyarázatod ugyanúgy egybeírandó volna.

(Jaj, most jut eszembe, hogy meg lettem kérve, hogy ne kicsivel kezdjem a mondatokat. Bocs, Julianna! Most már igyekszem, látod? Kérlek, ha most megutáltál, az ne tartson túl sokáig! :-)

2014. szept. 19. 05:51
 7/10 anonim ***** válasza:
46%

"meg lettem kérve"

Ejnye, BicajMuksó, "felmászattad" a cicust a "lombos növényfélére"? (Hogy "keresztrejtvényül" fejezzem ki magamat...)

Köszönöm a figyelmességet, de egy ilyen apróság miatt nem múlhat el egy "ekkora" szerelem! :D

Ergo "el van nézve"!

Jaj, kérdező, bocsánat az offért...

2014. szept. 20. 07:28
 8/10 BringaManó ***** válasza:
43%

Köszönöm, hogy beugrottál a magas labdába (:-), így módom nyílik ez ügyben is eszet osztani (illetve lehetőség nyílik rá, hogy ész legyen osztva ;-):

Több okból is (ál)értetlenkednem kell:

1) Ezt a germanizmusbabonát hagyjuk már, legutóbb itt lett helyretéve valaki a héten:

[link]

ha inged, vedd magadra :-)

[A germanizmus szót ugyan nem ejtetted ki – sőt még a magyartalant se –, de az ejnyéből messze menő következtetést vontam le. Sőt: következtetések lettek levonva. Avagy: következtetések vonattattak(?) le... :-)]

2) Ha tisztán "logikázós" bőrbe bújok, akkor is több-mint-sántít a párhuzam:

a macskafelmászós sztoriban a macska tud lenni tárgy?: *"A macskát valaki felmászta a fára"?

Mert akkor lenne ugye logikus, hogy a macska "fel van mászva".

És akkor lenne párhuzamban azzal, hogy

engem megkértek / én meg lettem kérve.

(Egyébként tudom, hogy nem csak tárgyas viszonyban tud ez a szerkezet használva lenni (;-) – lásd pl. a fenti linken lévő "pocsolya be van fagyva" mondatot is –, de a macskás esetben éppen ez a tárgyas megbicsaklás az, ami örökké kiakaszt, ahányszor hallom.)

2014. szept. 20. 14:23
 9/10 anonim ***** válasza:
46%

Hát nincs észrevéve, hogy csak beléd van kötve? :D

Egyébként a tárgyesetes magyarázaton el lett gondolkodva, és ha nem is mindig, de valóban így áll (így van állva) a dolog! :)

Már csak az a "messze menő" (?) lenne elmagyarázva...

2014. szept. 20. 15:23
 10/10 BringaManó ***** válasza:
43%

OK, jogos, önkorr.:

helyre téve, messzemenő

2014. szept. 20. 15:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!