Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Melyik a helyesek?

Melyik a helyesek?

Figyelt kérdés
Fel leptem vagy felleptem? az elso? Es itt is az elso ugye? Lemegyek vagy le megyek. Honnan lehet tudni hogy egybe kell irni vagy nem?
2014. aug. 8. 01:31
 1/3 anonim ***** válasza:

Ha az igekötő az ige előtt áll, egybeírjuk. (Felléptem.)

Ha utána, külön. (Itt léptem fel.)

Ha közbeékelődik egy 3. szó, mind a hármat külön. (Fel is léphetek, ha szeretnéd.)

2014. aug. 8. 02:22
 2/3 anonim ***** válasza:

A kérdést is rosszul írtad. Ha többesszámban szeretnéd feltenni a kérdést, akkor "Melyek a helyesek?", Ha egyesszámban, akkor "Melyik a helyes?".

Egyébként Felléptem, mivel az ige előtt áll és nincs közte semmilyen másik szó. Csak ha az ige után áll, akkor kell külön írni. Amúgy ha nem vagy benne biztos, cseréld ki egy másik igekötőre, amit biztosan tudsz, pl: ráléptem, elmegyek. És Lemegyek, ezt is egybe.

2014. aug. 8. 04:07
 3/3 anonim ***** válasza:
Szerintem az, hogy sikeresen végezd el az elemi harmadik osztályát!
2014. aug. 8. 07:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!