Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Mit jelent a " Hikomatos "...

Acrab kérdése:

Mit jelent a " Hikomatos " szó; és mi az eredete?

Figyelt kérdés

Sok helyen találkoztam már ezzel a szóval.

De vajon létezik definíciója, egzakt szótári jelentése?

2010. jan. 10. 21:01
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

ha autóval kapcsolatos

akkor a mozgássérültek számára átalakított (mmint, hogy ők is tudják vezetni) autó jelzője

a technika után

2010. jan. 10. 21:05
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

miután beírtam, megnéztem gugliba, meglepődve látom, hogy csomó fórumon használják

itt a pejoratív értelme kb. annyi mint fogyatékos, hülye

én még sose találkoztam így vele, de megjegyzem

egyébként Hycomat

2010. jan. 10. 21:07
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

Egzakt szótári jelentése - mivel nem túl régi keletkezésű szó - szerintem nincs. Én leggyakrabban (sőt, kizárólag) a "fogyatékos" jelentésben találkozom vele.

Az eredete valóban a Trabanthoz kötődik: mikor a Velorexek gyártása leállt, a Trabant 601 különleges változatát kezdték itthon rokkantautóként forgalmazni. Ennek a gyári neve Trabant 601 Hycomat volt és mivel ez volt az egyetlen gyári kialakítású rokkantkocsi, ezért a neve szépen beszivárgott a köztudatba.

2010. jan. 10. 21:09
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

1966-ban megjelent az automata kuplungos Trabant Hycomat kivitel is, amit csak megrendelésre gyártottak, de meglehetősen nagy példányszámban kelt el, főleg (de nem kizárólag) mozgássérültek részére.

wikipedia: Trabant

2010. jan. 10. 21:09
 5/7 anonim ***** válasza:
96%
Hikomat = mozgássérült, testi fogyatékos
2010. jan. 10. 21:14
 6/7 A kérdező kommentje:

Köszönet mindenkinek a gyors válaszokat,

hát igen mivel viszonylag tényleg új szóról beszélünk, ezért szótárba kerülésére valóbban várni kell.

De azért gondoltam rákérdezek :)

Legutoljára egyébként egy Bruce Willis filmben hallottam, ott is autóra használták a Hycomat-ot.

2010. jan. 10. 21:30
 7/7 anonim ***** válasza:
2010. jan. 10. 22:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!