Mit jelent a " Hikomatos " szó; és mi az eredete?
Sok helyen találkoztam már ezzel a szóval.
De vajon létezik definíciója, egzakt szótári jelentése?
ha autóval kapcsolatos
akkor a mozgássérültek számára átalakított (mmint, hogy ők is tudják vezetni) autó jelzője
a technika után
miután beírtam, megnéztem gugliba, meglepődve látom, hogy csomó fórumon használják
itt a pejoratív értelme kb. annyi mint fogyatékos, hülye
én még sose találkoztam így vele, de megjegyzem
egyébként Hycomat
Egzakt szótári jelentése - mivel nem túl régi keletkezésű szó - szerintem nincs. Én leggyakrabban (sőt, kizárólag) a "fogyatékos" jelentésben találkozom vele.
Az eredete valóban a Trabanthoz kötődik: mikor a Velorexek gyártása leállt, a Trabant 601 különleges változatát kezdték itthon rokkantautóként forgalmazni. Ennek a gyári neve Trabant 601 Hycomat volt és mivel ez volt az egyetlen gyári kialakítású rokkantkocsi, ezért a neve szépen beszivárgott a köztudatba.
1966-ban megjelent az automata kuplungos Trabant Hycomat kivitel is, amit csak megrendelésre gyártottak, de meglehetősen nagy példányszámban kelt el, főleg (de nem kizárólag) mozgássérültek részére.
wikipedia: Trabant
Köszönet mindenkinek a gyors válaszokat,
hát igen mivel viszonylag tényleg új szóról beszélünk, ezért szótárba kerülésére valóbban várni kell.
De azért gondoltam rákérdezek :)
Legutoljára egyébként egy Bruce Willis filmben hallottam, ott is autóra használták a Hycomat-ot.
A gonosz hykomat:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!