Nyelvészek! Tudtok hasonlóan extrém hasonulást? Többi lent
Ehhez hasonló kaliberű lenne (tudom hogy ez a kiejtés nagyon szlenges, meg nagyon kontár a jelölésem)
nem vagyok --> neɱˑ(w̠)ɒɟok
Hát akárhány ilyet lehet találni, csak running speec-et kell hallgatni, pl.
‘hát én nem tudom’ kiejthető úgy, hogy:
t e nɛ̃ tõ
Pl. a Strukturális nyelvtan fonológia kötetében, ha jól emlékszem, van egy csomó ilyen példa.
#2: Köszi! Bár én ezt így ejtem:
ʔaˑt‿ẽˑ‿nɛ̃ˑ tʰõ
Ez most vagy valami trollkodás, vagy kitaláltak egy új fonológiai jelölésrendszert, amit én nem ismerek.
De amúgy:
nem vagyok --> neɱˑ(w̠)ɒɟok
Ez tudtommal nem hasonulás, hanem az m egy más változata (mert gondolom az m betűre gondolsz). Ezeket allofónnak hívják. Hasonló pl. az ng-betűkapcsolat esetében az n ejtése: az "ingatag" szóban, ha megfigyeled, nem valódi n-t ejtünk, hanem valami orrhangú változatot. Ugyanilyen a j a "kapj" szóban: nem az a j, mint a "játék" szó elején, hanem olyan, mint a német ch az "ich" szóban.
Ez teljesen sima IPA.
Bevezető irodalom: Ladefoged. A Course in Phonetics.
Én legtöbbet magánúton tanultam, 14 éves korom körül kezdtem foglalkozni vele. Később a PTE-n anglisztika szakot végeztem, az egyetem alatt kutatással is foglalkoztam. Formális keretek között nem sok újat hallottam, Magyarországon nem is nagyon lehet; a nemzetközi szakirodalmat érdemes tanulmányozni, én is azt tettem.
A kérdéses átírás (fonémikusan: (h)áténnemtom /(h)aːteːnnɛmtom/) egyébként azt jelenti, hogy a megnyilatkozás elején glottális zár van (kemény indítás vagy a h rés helyett zár), a hosszú magánhangzók félhosszúak, a szótaghatárok elmosódnak, a posztvokális nazális mássalhangzók helyett a megelőző magánhangzók válnak nazalizálttá, és (ez a kiejtés mondjuk nekem nagyon furcsa) az utolsó t aspirált.
#4: Persze tudom, egyszerűen erre a jelenségre nem tudtam más szakkifejezést
#9: igen az aspirált ejtés furcsán hat, leginkább a "nagyon menő" fiatalok ejtik így errefelé
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!