A "bodré" szavunk rokon a cseh "bodrý" kifejezéssel?
A bodrý élénket jelent, meg dúst (bodré ňadrá - dús keblek) de mit jelent a "mi bodré szavunk"? Mert soha sem hallottam. Vagy annyira magyar mint mondjuk a "vizavi" amit meg már valószinűleg te nem halottál? ☺
A Bodri kutyanév az igen az rokon a cseh bodrý-val.
Vizavi-t nem hallottam :)
Pontatlanul fogalmaztam, bodré-val én is csak családnévként találkoztam. :) Így a kérdés az lenne, hogy mi az eredete a Bodré családnévnek.
Köszönöm a válaszod!
Vizavi ☺ = francia eredetileg vis-à-vis, azaz arc arc elen, vagyis szemtől szembe. Nagyanyám még így mondta azt, hogy - áttellenben, szemközt.
A Bodré mint név nekem franciásan hangzik. A csehből nem lehet, mert névként Bodrý (ffi) vagy Bodrá (nő) lenne, nem semlegesnemben Bodré.
Erre egy franciás adna inkább jó választ.
Ez tetszik :)
Voltak francia felmenőid?
A családnevek enciklopédiájában sincs benne, viszont Arany Tengeri-hántás c. művében megtaláltam:
Tuba Ferkó juhot őriz a tájon:
Juha mételyt legel a rossz lapályon,
Maga oly bús... mi nem éri?
Furulyája mindig sí-rí,
-- Aha! rókát hajt a Bodré --
Dalos Esztert úgy kiséri.
( [link]
Ha ez a kutya, akkor a Bodri és a Bodré akár bírhat ugyanazzal a jelentéssel. Gondolok itt magánhangzó váltásra (régebbi forma), vagy eltérő tájszólásra.
Nálunk a Bodri (kutyanév) mindig Bodri volt de egyébbként nem í-znek errefelé. Sőt nagyon idegenül hangzik.
Franciák nem voltak felmenőim között. De errefelé a mánták (német) használnak francia szavakat.
A Tengeri-hántás észt fordításában van magyarázat a Bodré eredetére.
"Bodré — koeranimi, tavaliselt Bodri. Arany kasutab é-list nimekuju soovimatu riimi
vältimiseks. Säilitan selle tõlkes, sest Bodri jääks niisama võõrapäraseks (vrd Muri)."
[link] (67. old.)
Google fordító töredékekből a Bodré a Bodri "egzotikusabb" formája.
Mivel Arany Nagyszalontáról származik (Bihar vármegye), a Sárrétről, az előző hozzászólásom hivatkozása alapján megelőlegezem, hogy saját fantáziája helyett beemelte a művébe.
Köszönöm a segítséged mustafa33. Utána olvastam a mántáknak, főként a Te, egy korábbi kérdéshez kapcsolódó kommentjeid alapján találtam információkat. Olyan "életszagú" az elnevezésük eredete. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!