Milyen szó az hogy "magyarán"?
"14:18-nak
Einfach zu sagen = Egyszerűen csak azt mondom.
I simply tell = Egyszerűen mondom.
Magyarán mondom = Egyszerűen mondom, hogy Te is megértsd."
Szerintem nem arra volt kíváncsi, hogy hogy hangzana németre vagy angolra fordítva (megjegyzem, angolul nem így), hanem, hogy a "német" "angol" "spanyol" szó esetében hogy illeszkedne ez a rag. (németÉN)
14:18-nak.
Ezzel én is tisztában vagyok, csak meg akartam mutatni, hogy más nyelveken, hogyan néz ki.
Visszatérve az eredeti kérdésre:
Eredetileg ez egy mondat rövidülése az egész.
"Magyar nyelvEN" -->magyarEN-->, de mivel alacsony hangrendű ezért az "EN" megváltozott "ÁN"-ra.
aulac
Az előző egy stupiditas, szépen sznobosan.
5-kes nyelvtan lecke mgh- hangtörvények:
'magánhangzó-harmónia': ha csak mély magánhangzó van benne akkor, mély, ha magas, akkor magas hangrendű, ha mindkettő benne van,akkor vegyes.
'illeszkedés': Ha magas hangrendűhöz magas toldalék:
nyelv-en
ha mély hangredű, akkor mély:
magyar-on
De ez mindegy:
AZ a lényeg, hogy ez nem a 'magyar' mn-ből, jött, hanem ami a 'magyar' mn-ből jött magyarázni-ból. Előidejűséget kifejezve:
Tehát: kb. Elmagyarázva, megmondva, de mivel midegyik azonos képzőjű, ezért ez hülyén hangzik. Vagyis, most magyárázom el röviden; a megmondva pedig olyan mint őszintén szólva, vagyis csatlakozik egy határozószó.
Pedig olyan egyszerű:
magyar-án
pelik-án
De azért tippelek is, esetleg fordításkor (ugye, csak a XIX. sz közepétől hivatalos a magyar nyelv, így ez elég gyakori volt) utalhatott az idegen nyelven fogalmazóra: "az ő magyar nyelvén", "az ő magyarán" (birtokos eset). Ebből egyszerűsödhötött, rövidülhetett.
15:46-nak.
A sznob vagyok.
"AZ a lényeg, hogy ez nem a 'magyar' mn-ből, jött, hanem ami a 'magyar' mn-ből jött magyarázni-ból. Előidejűséget kifejezve: "
Most ez meg mi a @ar. Mert, hogy nem magyarul írtad az biztos.
Ilyen melléknév pedig nincs, hogy "magyaron"!
Az -on, -en, -ön helyhatározórag.
Jobb, ha tőlem tudod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!