Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Hogy értsem meg az angol...

Hogy értsem meg az angol szavakat hallás után?

Figyelt kérdés
Sokszor hallatom már h az angol tanuláshoz próbáljak elolvasni egy könyvet angolul és szótárazzam ki a szavakat illetve hallgassak angol nyelvű műsorokat főképp híreket. Elkezdtem a BBC-t nézni és olyan probléma történt h nem értem melyik szót mondja aki ép beszél benne. Ha sikerül megértenem egy két szót mire átgondolom és lefordítom már elmondtak 5 mondatot. Amit a képernyő alján vetítenek szöveg az elég jól le tom fordítani de a hallás utáni szövegértés nem megy és arra vki tudna vmi tippet adni h tudnám ezt jobbra fejleszteni?

2013. okt. 29. 10:39
 1/7 anonim ***** válasza:
Nagyon jó módot találtál, jó úton haladsz. Amit még javasolni tudok, hogy hallgass angol dalokat, próbáld kivenni, hogy mit énekelnek, jegyzeteld le, amit értesz, majd olvasd el többször hallgatás közben a szövegét. Meg is állítgathatod a BBC-nél is nyugodtan a videót, visszatekersz stb. Ezen kívül még a hangoskönyveket tudom javasolni, ott viszonylag érthetően beszélnek. Meg fogja hozni a gyakorlás a gyümölcsét, sok sikert!
2013. okt. 29. 10:46
 2/7 anonim ***** válasza:

Ezt a sok gyakorlás fogja megoldani. Előbb-utóbb rááll a füled, hogy egy-egy mondat vagy kifejezés hogyan épül fel, és már szinte előre tudod, mit fog mondani egy adott helyen.

Ahogy a magyarban, pl.: "Hát te meg ... mész?" Ha nem is értesz egy szót, sejtheted, mi van ott. Angolban ugyanígy ráérzel majd a kifejezésekre és a "panelekre". :)

2013. okt. 29. 11:51
 3/7 A kérdező kommentje:
Először is köszönöm a biztatást illetve a megnyugtatás h elvileg majd bele kell jönnöm ebbe. Dalok hallgatását már volt h csináltam de akkor abból is többet fogok, a hangos könyvet még nem próbáltam, de kifogom. Sajnos csak sat tv-m van nem iptv így nem tom megállítani a bbc adását.
2013. okt. 29. 18:20
 4/7 anonim ***** válasza:
A BBC honlapján rengeteg videó fenn van, gyakran alatta részletezve is van, hogy miről beszélnek benne, javaslom azt.
2013. okt. 29. 18:22
 5/7 hunbula ***** válasza:

Ilyen esetben a legtöbbször az a probléma, hogy a magyar nyelvtanuló a saját anyanyelvi szabályai alapján, vagy attól csupán kis mértékben elvonatkoztatva építi fel magabán az angol szóhoz tartozó hangalakot, amely viszont az angol nyelv eltérő szabályai miatt egy anyanyelvűtől érkezve különbözik, így nem ismeri fel a nyelvtanuló.

A legeslegjobb, amit tehetsz, az az, hogy kicsit behatóbban megismerkedsz az angol nyelv fonetikájával, kiejtésre vonatkozó szabályszerűségeivel, kifejezetten olyan esetekre koncentrálva, ahol megértést akadályozó különbség van a magyar alapján való következtetéstől.

Elsőre talán száraznak vagy túl tudományosnak tűnhet ez, de hosszú távon egyszerűbb a mögöttesen meghúzódó szabályszerűséget ismerni, mint minden egyes szónál külön bemagolni, most hogy is hangzik.

2013. okt. 30. 10:00
 6/7 A kérdező kommentje:

BBC videók tényleg jó ötlet köszi. Utolsó gyorsan utánna néztem és szeretném megkérdezni h ilyenre gondolsz amit meg kéne tanulni [link]

vagy pedig vmi részletesebbre mint pl ez:

[link]

Vagy esetleg egyik se?

2013. okt. 30. 10:30
 7/7 hunbula ***** válasza:

Az IPA fonetikai ábécét azért jársz jól, ha megtanulod (és azt is, hogy egyes szimbólumokhoz milyen hangok társulnak), mert a legtöbb szótárban ez lesz a szó mellett, és ez alapján felolvasóprogram nélkül is jó képet alkothatsz magadban a szó hangalakjáról.

A második dokumentumban szereplő dolgok pedig azért nagyon hasznosak, mert tágabb és alaposabb tudást ad magának a nyelvnek a működéséről - ha érdekel a téma, akkor nagyon jó olvasmány lesz neked Nádasdy Ádám Background to English Pronunciation című könyve. Angolul íródott, de nagyon szépen magyaráz, logikus, és én úgy találom, hogy élvezetes is. Persze valóban csak akkor, ha érdekel téged ez a téma, ha nem tanulásnak, hanem felfedezésnek érzed - a leggyorsabb módja annak, hogy nagyon gyorsan fejleszd a nyelvnek magának a befogadását, logikus észlelését és megértését.

2013. okt. 30. 15:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!