Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Német felszólítómód?

Német felszólítómód?

Figyelt kérdés
Hogy van pontosan? Hányadik személyben hogy? Valaki bemutatná, elragozná valamelyik igével? Ilyenkor is tőhangváltósak az igék vagy ilyenkor nem? vagy egyszer igen, egyszer nem, ez mitől függ? És mikor írjuk ki az ige után, hogy ich/du/er... Azt tudom, hogy E/2.-nél nem kell, tehát pl. Schlaf gut! nem pedig Schlaf du gut! Minden esetben elől áll az ige?
2013. okt. 13. 12:52
 1/6 anonim válasza:
-en végzôdést elhagyod. Pl. Kommen felszólító módban csak ennyit mondasz komm! És elhagyod a személyes névmást.
2013. okt. 13. 12:55
 2/6 anonim ***** válasza:
2013. okt. 13. 13:22
 3/6 A kérdező kommentje:

Első, ennyit én is tudok.. De pontosabban? Mert nem mindig csak ennyiből áll. Van pl. hogy kap egy "e" hangot, van hogy csak kaphat, de nem muszáj. Illetve van amikor tőhangváltós van amikor nem. Van amikor ki kell utána írni az alanyt, van amikor nem. Na meg pl. wir/Sie esetében nem hagyjuk el a végét. Kommen Sie bitte!

A második válaszolónak köszönöm! Csak annyi, hogy akkor a németeknél T/3. személyben nincs felszólító mód? Pl. (Ők) menjenek ki az udvarra! Ilyet egyáltalán nem mondanak a németek? Vagy csak nem írták le, mivel gondolom ugyanaz lesz mint a wir/Sie-nél. Vagy az olyan mint E/1.-ben, hogy a sollen igével mondják?

2013. okt. 13. 14:17
 4/6 anonim ***** válasza:
Második vagyok. T/3. személyben sollen, ugyanúgy, mint E/3. személynél. Például: Die Kinder sollen lernen!(A gyerekek tanuljanak!)
2013. okt. 13. 15:13
 5/6 anonim ***** válasza:

Egyes szám második személy:

-az -en elhagyása, de néha kaphat -e végződést (Komme mit uns)

-ha az ige rendhagyó és E/2-3-ban umlautot kap, akkor a felszólító módban az umlaut nem szerepel

-de ha az ige eleve umlautos, akkor viszont igen

E/3: -nincs valódi felszólító mód, a soll-t használják ilyenkor

T/1: -személyes névmás, plusz az ige alapalakja (Fahren wir!)

T/2: -az ige T/2 alakja, csak simán (Setzt euch!)

Kivétel: sein

E/2: Sei ruhig!

2013. okt. 13. 19:37
 6/6 anonim ***** válasza:

Ó, és kifelejtettem a T/3-mas magázódást:

Kommen Sie!

Setzen Sie sich!

2013. okt. 16. 06:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!