Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Mit jelentenek pontosabban a...

Mit jelentenek pontosabban a rendhagyó igék az angolban?

Figyelt kérdés

Van a három alak:

Infinitive,

Past Tense,

Past Participle

Tanulom őket, de sehogy se jövök rá, hogy most melyiket milyen esetben kell használni, illetve pontosan mit jelentenek.

Mondjuk:

be - was/were - been = lenni.

Ez ok.

De melyiket, mikor használjuk.

Tudnátok példát is mondani?

Nagyon köszönöm.

2013. júl. 31. 18:52
 1/3 anonim ***** válasza:

Hát ugye tudni kell, hogy az angolban az idők képzése nem olyan egyszerű, mint a magyarban, mivel a jelen, múlt és jövő időnek is van rengeteg alakja...

-Infinitive az a főnévi igeneves alak (angolban ez a szótári alak, amiből mindig kiindulunk egy ige ragizásánál), nagyjából úgy használják őket mint a magyarban (pl. Szeretek enni, ott az "enni" ige nincs ragozva, hanem főnévi igeneves alakban szerepel, az angolul: I like to eat (to eat az infinitive alak)

-nos a múlt idő (ha már azt kérdezted képzéséhez itt egy táblázat (a "past" sor)

[link]

hogy melyiket mikor használjuk:

-past simple: ha csak sima, múltban megtörtént eseményt mondunk, aminek nincs közvetlen hatása a jelenre, már lezárult, és előzménye sem szerepel a mondatban. pl. I ate a sandwich yesterday (tegnap ettem egy szendvicset)

-past perfect: a "múlt előtti múlt" (tehát történt valami a múltban, de előtte történt valami) pl. I had eaten a sandwich before i went to bed (Ettem egy szendvicset, mielőtt ágyba mentem volna.)

-past progressive: amikor a cselekmény folyamatossága a fontos, mondjuk akár akkor is, hogyha épp csináltam valamit folyamatosan, amikor valami megszakította. pl. While we were sitting at the breakfast table, the telephone rang. (Ültünk az asztalnál és reggeliztünk, amikor a telefon megcsörrent.)

-past perfect progressive: az előbb említett "múlt előtti múlt", csak itt is a folyamatosság a fontos, nem a cselekmény ) pl. We had been sitting at the table before we began to eat breakfast. (Ültünk az asztalnál azelőtt, hogy reggeliztünk is volna)

pl. I have

2013. júl. 31. 19:18
 2/3 anonim ***** válasza:

Amúgy elég tág körű kérdést tettél fel, amit az iskolában hónapok/évek alatt tanulnak meg a gyerekek... Megpróbáltam elméleti szinten elmagyarázni, de nem hiszem hogy tényleg meg is értesz mindent, ha még nem volt dolgod az időkkel...

Hogy megtanuld egyrészt gyakorolni kell mint az állat (írd be googleba hogy english tenses practice...

Illetve ha kicsit konkrétabb kérdésed is van egy-egy időhöz, akkor ne szégyeld magad, erre való ez az oldal :DD

2013. júl. 31. 19:21
 3/3 A kérdező kommentje:

Angyal vagy!!!

Köszönöm szépen.

Pont ilyen magyarázatot vártam :) Még elolvasom párszor, hogy jól de jól értsem meg.

Egyébként már rég angolozom, és tanultam is az igéket de sose voltam tisztába, hogy pontosabban most melyiket melyik esetben kell használni.

Köszönöm még egyszer.

2013. júl. 31. 19:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!