Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Miért "magyaros" egy étel?...

Ettro kérdése:

Miért "magyaros" egy étel? Miért nem "magyar"?

Figyelt kérdés

Szerencsére már változik a helyzet. De nagyon rossz azt hallani, itthon, hogy "magyaros gulyás" stb.

Mindezt megértem, ha angliában, vagy Japánban rendelnék egyet. Ott lehet "magyaros"

De itthon, ha magyar ember készíti, magyar termékekből, akkor helyesebb lenne, vagy csak az étel nevét használni, vagy Magyar gulyásnak hívni.

Mondjuk zacskós leveseknél még értem a "magyaros" jelzőt. XD

2013. jún. 14. 15:47
 1/8 anonim ***** válasza:
71%
Azért, mert egy magyar emberke által, magyar alapanyagokból készült pizza is ennyi erővel magyar. De, ha pl. tesz rá szalonnát, kolbászt, erős paprikát, s azt írja az étlapra, hogy magyaros pizza, akkor mindenki érti, hogy az milyen. A magyaros az ízvilágra vonatkozik, se nem arra, hogy magyar ember készítette, vagy mondjuk magyar paprika van rajta, hisz külföldi paprikából is lehet magyaros ételt készíteni.
2013. jún. 14. 16:00
 2/8 anonim ***** válasza:
36%

Azért, mert olyan nem nagyon van, hogy magyar étel. A legtöbb étel, amit hungarikumnak tekintünk még számtalan más nép konyhájában megtalálható, és ők is ugyanúgy magukénak tekintik. Manapság pedig szinte lehetetlen kideríteni egy ételről, hogy igazából honnan is eredt. Ez persze nem csak a magyar ételekkel van így, hanem világszerte létező jelenség, hogy szomszéd népek egymás konyhájából átvesznek vagy a földrajzi-éghajlati adottságoknak megfelelően hasonlatos konyhát alakítanak ki - ugyanazokat a húsokat, zöldségeket, gyümölcsöket, fűszerezést használják többnyire. Tehát pl. ahogy a magyar-szláv népek konyhája között sok a hasonlóság (sőt, még a németekkel is), úgy a skandináv népek, az újlatin népek, az arab területek, a távol-keleti konyha is hasonlít egymásra az adott területen belül.

Természetesen a gulyás egy kivétel, amiről 100%-os bizonyossággal megmondható, hogy magyar. Tehát a "magyaros gulyás" egy hibás kifejezés, viszont a "magyaros töltött káposzta" tökéletesen helytálló, ugyanis még legalább 5 ország tekinti nemzeti ételének, eltérő fűszerezéssel.

A magyaros jelző inkább az étel fűszerezésére, ízvilágára, esetleg elkészítési módjára utal, nem az eredetére. Jellemzően a jó olajos, szalonnás, hagymás, pirospaprikás vagy éppen csípős ételekre szokás használni.

2013. jún. 14. 16:10
 3/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Elfogadom, bár teljesen nem tudok egyet érteni ezzel.

Amit most leírok, nem a korábbi válaszolóknak szól! Csak a félreérté elkerülése végett.

Olyat sosem hallottam, hogy "amerikás étel", "angolos étel", "franciás étel", "japános étel", Nekem abszurd az, hogy minden népnek lehetnek saját elnevezései, saját nyelve, saját kultúrája, csak a mienknek nem lehet. Mi csak mindent átvettünk állítólag mindenkitől. Ez szerintem már beteges.

2013. jún. 14. 16:29
 4/8 anonim ***** válasza:
32%

Attól, hogy nem hallottad, még létezik - és ezen a lepontozás sem változtat. De köszönöm szépen. Imádom az ilyeneket, mint te, feltesztek egy kérdést, kaptok rá egy logikus, alapos választ, erre lepontozzátok a francba, mert ezen élitek ki a kisebbségi komplexusotokat.

OLASZOS étel (ezt csak hallottad?). Nem minden nemzettel működik, mert máshogy alakult ki a magyar nyelvben.

2013. jún. 14. 17:00
 5/8 anonim ***** válasza:
49%

Egyébként létezik még: lengyeles, görögös, angolos (még sütési eljárás is van így elnevezve), most így hirtelen ez jut eszembe.

De emellett mikor azt mondjuk: mexikói omlett, akkor annak jelentése "mexikói jellegű, ízvilágú", nem pedig mexikóból eredő. Szóval sok népnél egyszerűen nincs rá külön szó, hogy olyan jellegű vagy az adott országé, de ettől még nem kell a falnak menni.

2013. jún. 14. 17:07
 6/8 A kérdező kommentje:

17:00-es válaszolónak

Úgy érzem megköszöntem a válaszokat, és senkit nem akartam megsérteni. Te vagy az, aki egyből támad és személyeskedik. Ez vita fórum lenne, hogy egyeztessük a véleményeket.

Majdhogynem mindkét válaszadónak jó mélyen még be is nyaltam, te pedig támadsz. Ezt nevezem beteg dolognak.

2013. jún. 14. 17:41
 7/8 anonim ***** válasza:
82%
nyugi kérdező, rengeteg ilyen ember van itt, inkább annak van kisebbségi komplexusa, aki egyáltalán foglalkozik ezzel a pontozásos hülyeséggel. meg azt hiszi, hogy csak a kérdező tudja lepontozni, ezért még veszi a fáradságot és betámad. nem semmi. mondjuk én is le leszek pontozva ezért, csak az a különbség, hogy nekem rendben a lelkivilágom és nem érdekel, hogy ki milyen gombokat nyomogat az interneten. viszont azt ki akartam fejezni, hogy mennyire megáll az ész az ilyen emberektől. :) pedig milyen normális volt az eredeti válasz, ki gondolta volna...:) ...szép estét!
2013. jún. 15. 00:05
 8/8 A kérdező kommentje:
Kösz a választ! Azért meglepődtem, hogy tényleg próbálok jó véleményt írni a válaszokra, és le lettem hordva. XD A pontozás meg engem sem izgat nagyon. Nem baj a lényeg, hogy kaptam válaszokat a kérdésemre. :) :)
2013. jún. 18. 19:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!