Szerb nyelvben mi az a 7 határozószó vagy 8 amit használnak? Kérem valaki írja meg nekem összesítve. (gondolok: lokativ, genitiv) ha magyarul is mellé írná örülnék.
Figyelt kérdés
2013. máj. 12. 22:21
1/5 anonim válasza:
azt nem tudom, de szlovákban van nominatív, genitív, datív, akuzatív, lokatív, instrumental, vokatív
2/5 A kérdező kommentje:
mik ezek magyarul? köszi!
2013. máj. 12. 22:38
3/5 GLadislaus válasza:
Én ugyan nem tudok szerbül, de azt hiszem nem határozószókról, hanem a névszóragozás eseteiről van szó.
Itt megtalálod:
4/5 A kérdező kommentje:
Hálás köszönetem! :)
2013. máj. 12. 22:45
5/5 Lilla73 válasza:
Esetleg magyarra lefordítva így jó?
alanyeset (nominis, nominatív) - könyv
birtokos eset (genitivus, genitív) - enyém, tied. könyvem, könyve
részes eset (dativus, datív) részére - nekem, neki, -nak, -nek
tárgyeset (akuzatívus, akuzatív) - könyvet, házat, engem, téged, -t rag
megszólító eset (vocativus, vokatív) - nincs magyar megfelelőle. Uram! Hölgyem! Ó,
eszközhatározói eset (instrumental, insztrumentálisz) - -val, vel,
határozói (távolítási) eset (ablativus) helyhatározó, időhatározó vagy módhatározó -tól, től (honnan? kérdésre válasz)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!