Olyan magyar oldalt, vagy letölthető anyagot keresek, ahol
az USA beli dialektusokat különválasztva sorolják fel
és ismertetik (a hasonlóságokat és különbségeket, a
kiejtést. ), ehhez pedig bemutató hanganyag is tartozik.
Ismertek ilyet?
Mármint hanganyagot keresel vagy leírást, hogy hol mit mondanak másként? Szerintem ilyen oldal kevés van. Most rákerestem, de igazán jót még nem találtam valószínűleg azért, mert az amerikai angol a brit angolhoz képest nagyon egységes, szókincsben is csak 1-2 különbség van a régiók között.
2009. szept. 30. 18:51
2/6 A kérdező kommentje:
Hm-hm...Akkor előbb inkább utána olvasok ennek, mert azt hallottam, hogy az USA-ban ugyan megértik egymást az emberek, de a kiejtésükön szépen hallani, hogy hová tartoznak. Na ezért szeretném ezt megfigyelni, vagyis meghallgatni. Hanganyagot keresek és akár egy kevés szöveget, mert csak hanganyaggal más. Nem biztos, hogy felfigyelek a különbségre. Hisz pl. ha Bp-en meghallgatok pár embert (olyat, aki már itt született), elég különböző módon beszélnek, életkortól, társadalmi rétegtől, stb-től függően. Itt legtöbbször tudom, hogy ki és miért beszél úgy, ahogy. De az angol nyelvben nem vagyok ennyire jártas.
...és köszi a hsz.-t!
Első vagyok: nem nagy különbségek vannak. Szókincsben pl. a soda-t, freeway-t máshogy hívják egyes részeken (pop, highway stb), de egy pár ilyen szón kívül nagyon egységesnek mondható. A kiejtés szerint a nagyobb városoknak vannak jellegzetes dialektusa mint pl. az r nélküli new york-i vagy a kemény bostoni, a déli államoknak is meg van a sajátos "drawl"-ja, az északi államokban is más picit a kiejtés (az hasonlít bizonyos szempontban a brit angolhoz), van Kaliforniának egy sajátos szlengje, és van még a midwesti, ami a standard. Ezt beszéli az ország 2/3-a, a TV-ben ezt hallod. Szóval én nagyon egységesnek mondanám, mert ekkora országnál ezek nem hatalmas különbségek...nem úgy, mint az UK-ben, hogy átmész egy másik városba vagy Walesbe és nagyon más az egész. Én itt élek az USA-ban, a férjem amerikai, szóval nem vagyok laikus a kérdéshez. Kérdezz ha részletesebben kíváncsi vagy. Nem tudok ajánlani oldalt, de könyvből ha szétnézel van jó pár még Magyarországon is a témát illetően. Kövecses Zoltán: Voice of America c. könyve ezt a témát is nagyon szépen összefoglalja.
2009. szept. 30. 21:45
Ja, és persze vannak a szubkultúráknak is dialektusai. Ilyen a Black English vagy a Chicano. Ezeknek meg van a sajátos szókincse, eltér kiejtésben a standardtől (pl. a black english r-droppingos), de ezeknek semmi köze nincs egyik regionális dialektushoz sem. Amerikában ha valaki r nélkül beszél (gondolom hogy érted, mire gondolok) azt társadalmilag lenézik, viszont a brit, ír akcentusok nagyon magas presztízsűek és a beszélőiket sokkal intellektuálisabbnak tartják, mint magukat, amerikaiakat.
2009. szept. 30. 21:49
ez a kérdés engem is érdekelne, én találtam már US English kiejtési hanganyagot(valójában videóanyagot), de azt sajnos meg kell venni, mert fizetős és nem találtam sehol letölthetőt belőle :'( inkább kiejtésben van különbség, pl a four-t a britek nem normálisan mondják hanem úgy h /fo:/, meg amerikában pl hogy city azt kicsit úgy mondod h /sidi/ meg a beautiful-t úgy h /bjudifl/. a britek azt hogy can't nem normálisan /k.ae.nt/-nek mondják, hanem úgy hogy /ka:nt/(nem tudom jól leírni ezeket a fonetikus kiejtési jeleket, bocs). a britek a not-ot /nat/ helyett inkább /not/-nak mondják, a "cannot"-ot meg kicsit úgy hogy /kanot/, /kenat/ helyett, de van hogy a mother helyett olyasmit mondanak hogy /matha/. asszem a britek center-t úgy írják, hogy centre. UK-beli angolban van pár szókincsbeli különbség is, vannak a neten szavak. lehet hogy tudnék még párat mondani de fáradt vagyok hozzá lol
2009. okt. 9. 23:36
Magyarul nem nagyon van ilyen oldal, talán ez hasonló:
[link]
De van még sok hasonló cikk is e fenti oldalon.
Wikipédiának is vannak ilyen tárgyú szócikkei, de nem magyarul.
2012. okt. 30. 12:00
Kapcsolódó kérdések: