Horvát/szerb nyelvtani kérdés. Ezt az alakot mikor használják?
nem tudom, mennyire érted a nyelvet, ha kell fordítani, szólj
Futur II je složen i ličan glagolski oblik koje označava neostvarenu radnju za koju pretpostavljamo da će se dogoditi u budućnosti, za vreme ili posle neke buduće radnje.
Futur II se gradi od prezenta pomoćnog glagola BITI i radnog glagolskog prideva.
Prezent glagola BITI:
1. Ja budem 1. Mi budemo
2. Ti budeš 2. Vi budete
3. On/Ona/Ono bude 3. Oni budu
Primer: Futur II glagola PISATI (u muškom rodu)
1. budem pisao 1. budemo pisali
2. budeš pisao 2. budete pisali
3. bude pisao 3. budu pisali
npr.:
Želim da jednog dana budem ministar sporta.
A furtur I tulajdonképpen a sima jövő idő, ami olyan események, tevékenységek vagy körülmények leírására szolgál, amelyek a jövőben fognak történni (itt használjuk a ću-ćeš-će, ćemo-ćete-će verziót)
A futur II abban különbözik az I-től, hogy olyan esetben használjuk, amikor feltételezzük, hogy valami meg fog történni a jövőben valamilyen jövőbeli tevékenység elvégzése/történés közben vagy az után. Egyszerűbben mondva feltételes jövőidő :-)
például:
Futur I: Napisaću domaći zadatak sutra./Sutra ću napisati domaći zadatak. (Holnap elkészítem a házi feldatot.-tehát tudom, hogy meg fogom csinálni)
Futur II: Ako sutra budem napisala domaći zadatak, dobiću sladoled. (Ha elkészítem holnap a házi feladatom, kapni fogok fagylaltot.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!