Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Horvát/szerb nyelvtani kérdés....

Horvát/szerb nyelvtani kérdés. Ezt az alakot mikor használják?

Figyelt kérdés
Nyelvkönyv mellett hallás után is tanulom és a beszédben sokszor mondják, hogy "budem, budeš" stb. ami feltételezem a biti-nek valami alakja, de még nem sikerült rájönnöm hogy milyen, így a könyvben se tudtam rákeresni.
2013. máj. 4. 11:01
 1/6 anonim ***** válasza:
Leszek, leszel...
2013. máj. 4. 11:29
 2/6 anonim ***** válasza:

nem tudom, mennyire érted a nyelvet, ha kell fordítani, szólj

Futur II je složen i ličan glagolski oblik koje označava neostvarenu radnju za koju pretpostavljamo da će se dogoditi u budućnosti, za vreme ili posle neke buduće radnje.

Futur II se gradi od prezenta pomoćnog glagola BITI i radnog glagolskog prideva.

Prezent glagola BITI:

1. Ja budem 1. Mi budemo

2. Ti budeš 2. Vi budete

3. On/Ona/Ono bude 3. Oni budu

Primer: Futur II glagola PISATI (u muškom rodu)

1. budem pisao 1. budemo pisali

2. budeš pisao 2. budete pisali

3. bude pisao 3. budu pisali

2013. máj. 4. 11:45
 3/6 anonim ***** válasza:

npr.:

Želim da jednog dana budem ministar sporta.

2013. máj. 4. 11:50
 4/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm, sejtettem hogy valami jövő idő. Csak a könyvbe ez nincs is benne, csak a futur prvi. És azt még le tudnád írni, hogy mi a különbség a 2 jövő idő között, mikor melyiket kell használni?
2013. máj. 4. 14:07
 5/6 anonim ***** válasza:

A furtur I tulajdonképpen a sima jövő idő, ami olyan események, tevékenységek vagy körülmények leírására szolgál, amelyek a jövőben fognak történni (itt használjuk a ću-ćeš-će, ćemo-ćete-će verziót)

A futur II abban különbözik az I-től, hogy olyan esetben használjuk, amikor feltételezzük, hogy valami meg fog történni a jövőben valamilyen jövőbeli tevékenység elvégzése/történés közben vagy az után. Egyszerűbben mondva feltételes jövőidő :-)

például:

Futur I: Napisaću domaći zadatak sutra./Sutra ću napisati domaći zadatak. (Holnap elkészítem a házi feldatot.-tehát tudom, hogy meg fogom csinálni)

Futur II: Ako sutra budem napisala domaći zadatak, dobiću sladoled. (Ha elkészítem holnap a házi feladatom, kapni fogok fagylaltot.)

2013. máj. 4. 14:31
 6/6 A kérdező kommentje:
Áháá, köszönöm szépen, mostmár megvilágosodtam =)
2013. máj. 4. 18:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!