Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » "Bírta-e volna" vagy "bírta...

"Bírta-e volna" vagy "bírta volna-e? "

Figyelt kérdés
Melyik a helyes ebben a szövegkörnyezetben: "Az nem kérdés, hogy Norbi........."
2009. szept. 10. 21:07
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:

Itta-e volna...

Hagyta-e volna...

Szerintem nem a "volná"-hoz kell rakni, hanem az állítmányhoz...

2009. szept. 11. 19:06
 12/17 anonim ***** válasza:

19.06! Nem az a kérdés, hogy szerinted hogy kell mondani, hanem hogy mi a szabály. A szabály pedig nem ez. Ez tény. Az az érv se stimmel, hogy az állítmány után kell tenni, ugyanis a "volna" az állítmány része. Ha nem az lenne, akkor vajon miféle mondatrész? Ez egy két szóból álló igealak, múlt idejű feltételes mód. Nem az az állítmány, hogy bírta, kijelentő módban, hanem az, hogy bírta volna(-e) feltételes módban.

Valaki visszapontozhatná a legelső, helyes választ, mert most úgy néz ki, mintha nem lenne jó.

22.16

2009. szept. 11. 20:07
 13/17 anonim ***** válasza:

22.16!

Noam Chomsky, a világ egyik leghíresebb, (új típusú) generatív nyelvésze szerint minden egyes ember egyfajta nyelvi kompetenciával születik. Ez egy képesség a nyelvelsajátításra, és arra, hogy bizonyos kényes esetekben eldöntse, mi tűnik számára helyesnek vagy helytelennek. A modern nyelvészet elutasítja a szabály-alapú leíró nyelvészetet. Az én nyelvi kompetenciám azt sugallja, hogy ne a volnához rakjam az "e" szócskát. A generatív nyelvészet (1960 óta uralkodó nyelvészeti szemlélet, ezt tanítják Pécsett, és Pesten - Szegeden nem) szerint pedig az a helyes, ami a többség nyelvi kompetenciájának megfelel. Vagyis a nyelv folyamatosan változik, a nyelvészet feladata pedig nem az, hogy szabályok közé szorítsa, hanem hogy megfigyelje ezt a változást.

Ha egyre többen használják a régi rendszertől eltérően a nyelvet, akkor nem ők a "hibásak", nem ők beszélnek "helytelenül", mert a nyelvtan nyitott, ha a nyelvhasználók változnak, a nyelv is változik.

Ezért egy ilyen "kényes" helyzetben nehezen eldönthető, mi helyes, és mi helytelen. Ezt írta le Nádasdy is a pár hozzászólással ezelőtt beidézett cikkben.

(Az állítmányról meg csak annyit, hogy a leíró nyelvészet kategóriája, a generatívban csak V, VP, és efféle csoportok vannak, és bár nyelvészetet tanulok, ezért nem bánok vele valami "otthonosan". Szóval abban biztos igazad van...)

És még egy érdekes cikk a témában:

[link]

19.06

2009. szept. 12. 12:06
 14/17 anonim ***** válasza:
Semmilyen szempontból nem szabad szélsőségesnek lenni, egy nyilvánvalóan a helyét megtaláló nyelvi jelenségnek nem lehet gátat vetni, de én a magam részéről nem szeretem a káoszt se, semmilyen tekintetben. Az életet az teszi élhetővé, hogy az emberek alkalmazkodnak a közösség által alkotott szabályokhoz, legyen az közlekedési vagy illemszabály. A nyelvi szabályoknak minimális értelemmegkülönböztető esetektől eltekintve nincs más szerepük, mint esztétikai, a hüjét megértem pontos j-vel is, csak nem érzem jól magam a láttán. Hogy mi a többség, (egy b-vel is csak ugyanazt jelentené)ahhoz tudományos vizsgálatok kellenének. Nádasdyt én magam részéről egy öncélúan feltűnősködő, szándékosan mindig az ellenkezőjét állító lelki sérültnek tartom, (Chomsky intellektuális magasságáig pedig az én kis agyammal soha nem voltam képes eljutni)így a rá való hivatkozást nem tudom magamévá tenni.
2009. szept. 12. 13:45
 15/17 anonim ***** válasza:
Köszönöööööööööm 12.06 (ha már így számokkal szólítjátok egy mást :)), nem akartam vitába keveredni ezzel a nagyaon szíbályoskodó hozzászólóval, de a szívemből szóltál. A lényeg, hogy azokat akartam megvédeni, akik azt írták le hogy mit éreznek helyesnek, de 22.16 folyamatosan lehurrogta őket. Szóval ahogy az előttem szóló kifejtette a nyelv egy folyamatosan változó és alakuló rendszer. Nem pedig egy merev törvénykönyv. Egyszerűsödik, alakul, módosul. Ezért van az, hogy együtt élhet egymással két olyan nyelvi változat amiből az egyik a nyelvtani szabályok szerint esetleg hibás, de az anyanyelvi beszélők sokasága úgy használja mert mondjuk egyszerűbb, és egy idő után esetleg ki is szorítja az eredetileg helyes alakot (pl. az ikes egék ragozása egyes szám első személyben, ahol az "iszok" féle alak erősen kezd elterjedni az egyébként eredetileg helyes "iszommal" szemben, vagy a "Pécsett" "Pécsen" helyhatározóragos alakok). Szerintem a fenti esetben is erről van szó. Éljen Chomsky! :)
2009. szept. 12. 13:55
 16/17 anonim ***** válasza:

13.45: Ahogy gondolod. Senkire sem szeretném ráerőltetni a szemléletemet, Chomsky és Nádasdy szemléletét. Mindenesetre, azt hiszem abban megállapodhatunk, hogy így már minden egyes véleménynek meg van a "létjogosultsága".

13.55! Nagyon örülök, hogy egyetértünk! :)

Éljen Chomsky! :)

2009. szept. 13. 00:53
 17/17 liz49 válasza:
2017. márc. 29. 10:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!