Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » A beszélget és mond igék csak...

A beszélget és mond igék csak akkor használhatóak, ha mozog a szám, és rezeg a gégém?

Figyelt kérdés

Ha azt írom chaten, fórumon, hogy beszélgetek valakivel, vagy valakik beszélgetnek, vagy valaki mondta, én mondom.... Az helyes? Csak írtam, nem mozgott a szám, nem rezgett a gégém.

Sokszor vagyok gondban emiatt, mert simán használom ilyen esetekben is a fenti igéket, mert a lényegre gondolok, amit jelentenek.

Hogyan kell ebben az esetben gondolkozni?

2012. nov. 13. 14:37
 1/6 anonim ***** válasza:
0%
ez legyen a legnagyobb bajod az eletben!
2012. nov. 13. 15:31
 2/6 anonim ***** válasza:
Szerintem nincs baj azzal, hogy így fogalmazol, ez is beszélgetésnek számít manapság.
2012. nov. 13. 15:56
 3/6 anonim ***** válasza:
A beszélgetés az, ha mondasz valamit és azonnal választ is kapsz. Tehát ha cseten írtok egymásnak mondjuk privátban, az is beszélgetés. Sztem a mond-ot is simán használhatod így, teljesen szabályos.
2012. nov. 13. 15:57
 4/6 anonim ***** válasza:

Alapvetően azért ragadt rá a beszélre a szájmozgatás, gégerezgetés, mivel a beszélgetésben erősen benne van egy azonnaliság, hogy válaszok cserélődnek ki folyamatosan és viszonylagosan közvetlenül egymás után. Ezt nem is oly régig, csak száj mozgatással volt lehetésges.

Viszont a chattelés lehetőségével ez megváltozott.

Na de mi határozza meg egy szó jelentését? Hát semmiféleképp nem a maradi gondolkodású kisebbség vagy a MTA. Egy szó jelentése az, amire egy közösség használja, amit a közösség ért alatta. A magyarok szerintem túlnyomó része használja erre ezt a szót, tehát ennek a szónak meg van ez a jelentése.

Aztán lehet, hogy azok akik a chattel még nem is ismerősök vagy csak távlatból hallottak róla, nem gondolnak így a "beszélget" szóra, de ettől meg nem fosztódik meg a jelentésétől. Egy szónak/jelnek lehet csak egy bizonyos közösségen belül jelentése is, nem feltétlenül egységes egy nyelven belül. Például nagyon sok fiatal használ nagyon sok féle szlenget, amellyek e jelentése megtagadhatatlan, de csak akár arra a kis csoportnyi fiatalra jellemző.

2012. nov. 13. 22:20
 5/6 anonim ***** válasza:

A mond ige nem csak akkor használható, ha mozog a szád és rezegNEK A HANGSZALAGJAID. Biztos hallottál már olyat, hogy "ez a felirat/kép mond Önnek valamit". A beszélgetéshez sem kell feltétlenül (chat, süketnémák).

A beszélgetés legalább kétirányú kommunikációt takar. A mond csak egyirányút.

Chaten is használható mindkettő. Semmilyen fogalomzavar nincs itt. Nem is értem, hogy ezen mit lehet értetlenkedni.

2012. nov. 14. 14:31
 6/6 anonim ***** válasza:
Nagyon sokan használják így ezeket az igéket, a fórumok tele vannak ezzel a metaforával. Sőt, ennek más, rokon értelmű megfelelőit is használják, például komptatom a számat, kiszökkent a fogam kerítésén, és így tovább.
2012. nov. 16. 19:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!