A beszélget és mond igék csak akkor használhatóak, ha mozog a szám, és rezeg a gégém?
Ha azt írom chaten, fórumon, hogy beszélgetek valakivel, vagy valakik beszélgetnek, vagy valaki mondta, én mondom.... Az helyes? Csak írtam, nem mozgott a szám, nem rezgett a gégém.
Sokszor vagyok gondban emiatt, mert simán használom ilyen esetekben is a fenti igéket, mert a lényegre gondolok, amit jelentenek.
Hogyan kell ebben az esetben gondolkozni?
Alapvetően azért ragadt rá a beszélre a szájmozgatás, gégerezgetés, mivel a beszélgetésben erősen benne van egy azonnaliság, hogy válaszok cserélődnek ki folyamatosan és viszonylagosan közvetlenül egymás után. Ezt nem is oly régig, csak száj mozgatással volt lehetésges.
Viszont a chattelés lehetőségével ez megváltozott.
Na de mi határozza meg egy szó jelentését? Hát semmiféleképp nem a maradi gondolkodású kisebbség vagy a MTA. Egy szó jelentése az, amire egy közösség használja, amit a közösség ért alatta. A magyarok szerintem túlnyomó része használja erre ezt a szót, tehát ennek a szónak meg van ez a jelentése.
Aztán lehet, hogy azok akik a chattel még nem is ismerősök vagy csak távlatból hallottak róla, nem gondolnak így a "beszélget" szóra, de ettől meg nem fosztódik meg a jelentésétől. Egy szónak/jelnek lehet csak egy bizonyos közösségen belül jelentése is, nem feltétlenül egységes egy nyelven belül. Például nagyon sok fiatal használ nagyon sok féle szlenget, amellyek e jelentése megtagadhatatlan, de csak akár arra a kis csoportnyi fiatalra jellemző.
A mond ige nem csak akkor használható, ha mozog a szád és rezegNEK A HANGSZALAGJAID. Biztos hallottál már olyat, hogy "ez a felirat/kép mond Önnek valamit". A beszélgetéshez sem kell feltétlenül (chat, süketnémák).
A beszélgetés legalább kétirányú kommunikációt takar. A mond csak egyirányút.
Chaten is használható mindkettő. Semmilyen fogalomzavar nincs itt. Nem is értem, hogy ezen mit lehet értetlenkedni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!