Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Nyelvek » Hogyan tud egy erősen tájszólá...

Hogyan tud egy erősen tájszólással beszélő tanár - tisztességesen - magyar nyelvet tanítani?

Figyelt kérdés

Az irodalmi nyelv gyakran eltér a gyakran használt vidéki dialektustól

Pl: azt mondja a tanár , hogy "kavé" és leírja kávé , "Sálgótárján" - ban születtem és mindezt egy "szögedi" iskolában . Ha nincs humorérzéke , megsértődik . Valószínű , a gyerekek kinevetik .

2012. nov. 7. 17:38
1 2 3 4
 21/36 anonim ***** válasza:
77%
Kérdező. 2 nyelvész válaszolt már neked, az egyik én voltam, a másik a magyar szakos kollégám. Elmagyaráztuk neked, hogy a tájnyelv nem helytelen, hanem az adott nyelvi normától eltérő nyelvhasználat. Ahogy a gyerek nyelvi kompetenciája kialakul, meg fogja tanulni, hogy van a nyelvi sztenderd és van a dialektus, ami pedig egy nyelvi variáns. Azt fogja használni, amiben szocializálódott. Ha ő egy olyan tájegységen él, ahol a sztenderdet beszélik, akkor azt fogja használni. Mellesleg etikátlan elvárás, hogy aki dialektust használ, "erőszakolja" meg magát és használja a sztenderdet. A beszéd az ember sajátossága és ahányféle ember, annyiféle kiejtés létezik. Ha arról írtál volna, hogy a tanár helytelenül artikulál, szalopposan (igénytelenül) beszél, akkor arra mint kompetens azt mondom, hogy probléma, de a tájnyelv használata NEM az. Mivel tanári diplomám is van, tudnék róla, ha szakmódszertani előfeltétel volna, hogy kizárólag a nyelvi normát használó tanárok taníthatnak csak. Remélem, sikerült megérteni végre.
2012. nov. 8. 15:59
 22/36 anonim ***** válasza:
72%

Na mondjuk, ha valaki Magyarországon magyart tanít, akkor irodalmat és nyelvtant, amihez magyar gyerekeknek nem kell tökéletes kiejtés. Ha magyar NYELVtanár, akkor kéne, úgy persze más lenne, ha valaki (az adott nyelven) tájszólással beszél.

(Mellékesen jegyezném meg, hogy egy dolog az, hogy ő tájszólással beszél (neki meg a te kiejtésed furcsa), de te meg bunkó kötözködő k.csög vagy.)

2012. nov. 8. 16:39
 23/36 A kérdező kommentje:

A magyar nyelv így kerül a " Győzike " színvonalára. Mit csinál az ember ha a " padra " megy,mi az a "lábtó ",mi az a "gyüt-ment",mi az hogy "nyívavan", mi az hogy "kelletet vón", "térgyem".......stb

EZ A MAGYAR NYELV ? Én elfogadom, hogy így beszélnek sajnos sokan, de talán mégsem ezt kéne " TANÍTANI "

Az alapkérdésre sajnos nem sokan válaszolnak . Lehet, hogy nem akarnak vagy nem tudnak válaszolni.

Hogyan tud egy erősen tájszólással beszélő tanár - tisztességesen - magyar nyelvet tanítani?

2012. nov. 8. 18:27
 24/36 A kérdező kommentje:

15:59 -es

A te válaszod kulturált és korrekt.Tisztelet jár érte.

Azt kérem tőled , a kérdés elejére tedd a hangsúlyt.

De talán nem lenne baj ha a "Magyar" ember megértené a Magyar embert

2012. nov. 8. 18:35
 25/36 anonim ***** válasza:
100%
De most nem tanítja, hanem úgy beszél...
2012. nov. 8. 18:43
 26/36 beglerbég ***** válasza:
100%

Kedves Kerdezo

A hogyanra hoztam egy mukodo peldat.

Par dologhoz viszont szeretnek hozzaszolni.

"A MAGYAR NYELV EGYSÉGES" - Ez egy szocializmus idejebol valo politikai fogas. Ekes ellenpeldaja a nelvjarasok lete. Viszont egy sztenderd van, aminek pont annyi erteke mint az osszes tobbinek. Se tobb, se kevesebb.

"NEM LEHET NÓGRÁDI, SZEGEDI VAGY VASMEGYEI SZABÁLYOKAT ALKOTNI ! ! ! " -Lehet. De minek? A szabalyok mar jelen vannak, de az iskolaban nem azokat, hanem a sztenderdet kell tanitani. (Nem az anyanyelvvaltozat helyett, hanem melle.) Teljesen korrekt az a pelda miszerint a dialektusanak megegyezoen mondja a szavakat, viszont sztenderdben irja oket a tablara. Erdemes ilyenkor hozzabokni a sztenderdbol is egy kiejtesi peldat, meg elmagyarazni, hogy hivatalosan ezt a formatumot hasznaljak. (Plane, hogy irasban a szamonkeres targya es formatuma a sztenderd, ezert akarva-akaratlan is igy fogjak megtanulni.) Igy a kaposzta is jollakik, meg a kecske is megmarad. :)

2012. nov. 8. 21:04
 27/36 A kérdező kommentje:

Beglerbég !

Azt hiszem te voltál az aki jól érvelt.Örülök, hogy kulturáltan is lehet választ írni.

És te aki az elején " bunkózott " , csak bízhatok benne, hogy nem tanítasz SEMMIT .

A kérdésre megkaptam a választ.

KÖSZÖNÖM.

2012. nov. 9. 12:02
 28/36 mustafa33 ***** válasza:
85%
Egyébbként a valódi szetenderdet kevesen beszélik. A 60-70-es évek rádió és tévé bemondók, azoktól még megkövetelték. A pesti beszéd sem az, a köznyelv használat pedig mindig divat kérdése volt. A "fontos" emberek mindig is hajlottak az affektálásra, a "műveltek" meg a bordogközi beszédet használják abban a hitben, hogy azt tette sztenderdé Kazinczy. (rühellem, mert az anyósom is oda való és úgy beszél ☻)
2012. nov. 9. 22:52
 29/36 A kérdező kommentje:

Te is jó vagy Musztafa .

Én csak azt akartam megtudni hogy álltok a kérdéshez.

Valóban csak példa jelleggel említem Győzike nevét aki szerintem

NÓGRÁDI TÁJSZÓLÁSSAL ÉS CIGÁNY DIALEKTUSSAL BESZÉL ( én így érzem )

A tájszólás az amit le lehet írni Pl: KAVÉ - ez nem más mint amit mond.

A dialektust nem lehet leírni az nagyon egyéni kiejtés, még akkor is ha azt mondja

" B..sza megfele " Sajnos a hangsúlyt nem tudom visszaadni.Nem szeretném ha ez lenne az elfogadható magyar beszéd.

EREDETI, TISZTA, MAGYAR BESZÉDNEK NEM LEHET NEVEZNI.

Mindez akkor sem elfogadható ha a diplomácia szavait használja.

Gondoljátok meg Orbán a Győzike stílusában szónokolna . ( Nem ő lenne a miniszter )

A következő gondolat pedig az, hogy hiába érveltek sokan jól, valamiért úgy érzem , hogy személyes sértődöttség szól belőletek.

2012. nov. 10. 17:32
 30/36 anonim ***** válasza:
58%

18:35-kor ezt írtad: "De talán nem lenne baj ha a "Magyar" ember megértené a Magyar embert" (Mondatzáró írásjel nélkül, és a magyar szót nagybetűvel.)

Majd 12:02-kor: "És te aki az elején " bunkózott " , csak bízhatok benne, hogy nem tanítasz SEMMIT . "

30 válaszból az enyém a 22., még véletlenül sem mondható az, hogy az "elején", tehát most téged sem lehetne megérteni.

Hiába bízol, akkor is tanítok.

Abban sincs igazad, hogy személyes sértődöttség szól belőlem, ugyanis igaz, hogy olyan vidéken élek, ahol tájszólással beszélnek, de én erre büszke vagyok, és nem sértődöm meg, ha valaki emiatt lenéz, csak éppen én is lenézem őt.

És ha annyira érdekel a "Hogyan tud egy erősen tájszólással beszélő tanár - tisztességesen - magyar nyelvet tanítani?" kérdésre a válasz: Ugyanúgy, ahogy a többi.

2012. nov. 10. 18:16
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!